MENAS


Danutė CIDZIKIENĖ

MENAS, KURĮ GALĖSIME LIESTI


Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga šiais metais ima įgyvendinti reikšmingą tarptautinį projektą "Pažinti meną pojūčiais". Projekto tikslas - skatinti aklųjų ir silpnaregių meninį ugdymą ir atkreipti visuomenės dėmesį į neatidėliotiną būtinybę - meno, kultūros, architektūros vertybes padaryti prieinamas ir žmonėms su regėjimo negale.
     Projekto esmė - pirmą kartą per visą LASS istoriją bus suteikta galimybė akliesiems ir silpnaregiams liesti žymiausias įvairių epochų ir stilių skulptūrų kopijas, pažinti ir pajusti jų formų bei linijų įvairovę, grožį, senųjų amžių dvelksmą.
Ekspozicijos fragmentas. Apžiūrima statulėlė      Paroda "Nuo "Veneros" iki Rodeno "Mąstytojo" rugsėjo mėnesio pradžioje atkeliaus į Vilnių iš Prancūzijos, ARTESENS asociacijos. Šią ekspoziciją sudaro 12 natūralaus ir sumažinto dydžio skulptūrų kopijų, kurios atspindi pagrindinius Europos skulptūros raidos etapus nuo seniausių priešistorinių laikų iki XIX amžiaus pabaigos. Tai "Milo Venera" (graikų menas, II amžius prieš Kristų), "Madona su kūdikiu" (gotika, apie 1330 m.), Mikelandželo "Vergas" (italų renesansas, apie 1515 m.) ir kitos skulptūros, kurių originalai saugomi Prancūzijos muziejuose: Luvro, Rodeno, Žmogaus ir kituose. Prie kiekvienos kopijos eksponuojami ir originalo medžiagos - dramblio kaulo, bronzos, marmuro ir kt. - pavyzdžiai, turintys savo faktūros skambesį, kurį suvoksime tik lytėdami, čiupinėdami.
     Dar viena labai svarbi ekspozicijos dalis "Skulptūrų žaismė", t. y. 12 analogiškų suskaidytų, išardomų, žaidybinių skulptūrų, skirtų modeliavimui, atskirų kūno dalių dėlionei.
     Paroda, kaip rašoma informacijoje, skirta visiems - akliesiems ir matantiems, vaikams ir suaugusiems. Pirmą kartą ji buvo eksponuota 1997 metais Rodeno muziejuje, tačiau jau yra pabuvojusi Japonijoje, Belgijoje, Šveicarijoje, įvairiuose Prancūzijos miestuose ir kultūros centruose.
     LASS projekte numatytas ir tarptautinis seminaras "Meno prieinamumas akliesiems ir silpnaregiams". Finansiškai jį remia Atviros Lietuvos fondo administruojama programa "Rytai-Rytai". Todėl aplankyti parodą ir dalyvauti seminare turės galimybę ir Latvijos bei Estijos aklųjų organizacijos. Tikimės atvyksiančių svečių, ekspertų iš Prancūzijos.
     Skulptūrų paroda "Nuo "Veneros" iki Rodeno "Mąstytojo" beveik mėnesiui įsikurs Vilniuje, Lietuvos aklųjų bibliotekos skaitykloje (Skroblų g. 10).
     Parodos atidarymas numatytas rugsėjo 6 dieną. Paroda veiks iki rugsėjo 28 dienos, darbo dienomis nuo 11 iki 18 val. Jei bus norinčių, parodą bus galima aplankyti ir šeštadieniais.
     Tikimės, kad šis neeilinis renginys sukvies neregius ir silpnaregius bei jų šeimų narius iš visos Lietuvos, atkreips visuomenės, kūrybinių organizacijų, valstybės institucijų dėmesį į meno prieinamumo akliesiems ir silpnaregiams būtinybę bei problemas.
     Išsamesnę informaciją gausite paskambinę telefonu (8-22) 222 994
    
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]