SEMINARAI, KONFERENCIJOS


Nijolė BIELINSKIENĖ

AUKŠTAIČIAI MOKOSI GYVENTI


Seminaro dalyviai daug dirbo grupėseLietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos centro tarybos iniciatyva LASS Panevėžio ir Utenos apskričių taryboje vyko keturių dienų seminaras, kurio tema "Lėšų telkimas iš fondų ir kitų finansavimo šaltinių". Seminaras, kurį vedė Kauno nevyriausybinių organizacijų paramos centro darbuotojas Žilvinas Gailius ir tokios pat veiklos savanoris konsultantas James McGeever iš Didžiosios Britanijos, vyko birželio 5 - 8 dienomis. Finansavo šį įdomų renginį Didžiosios Britanijos ambasada. Į seminarą buvo pakviesti beveik visų Panevėžio ir Utenos apskričių besirūpinančių aklaisiais organizacijų atstovai. Malonu, kad dalyvavo ne tik tarybų pirmininkai, bet ir tarybų nariai, jaunesni žmonės, kurie galbūt ateityje bus dabar dirbančių pamaina. Reikėtų paminėti šaunų, linksmą vyrą Albertą Žėbą iš Anykščių, Liną Snukiškytę iš Utenos, Virginiją Pukėnienę iš Zarasų, Almą Šutienę iš Rokiškio. Taip pat į seminarą buvo pakviesti darbininkų sąjungos, kultūros, švietimo darbuotojai. Siekiama, kad kuo daugiau LASS narių įgytų žinių ir patirties, išmoktų surasti savo projektams rėmėjų. Pats seminaras visiems labai patiko. Tai nebuvo vien sausa informacija. Jau pats susipažinimas visus linksmai nuteikė. Buvo kiek netikėta, kai lektoriai pasiūlė kiekvienam užsirašyti ryškia spalva savo vardą ir užsiklijuoti ant krūtinės. Dar linksmiau buvo, kai teko savo nuotaiką, tikslus, patirtį nupiešti popieriaus lape ir apie tai papasakoti draugui.
     Didelis dėmesys buvo skiriamas grupiniam darbui. Pirmą dieną buvo šiek tiek keista, kai suskirstyti į grupeles po 3 - 4 žmones, turėjome atlikti praktinę užduotį, o po to darbą pristatyti. Kadangi lektoriai patys buvo labai nuotaikingi, gera nuotaika buvo ir auditorijoje. Užduotys buvo pristatomos linksmai ir sąmojingai. Visas seminaro dienas bendrauta itin maloniai. Visi rinkdavomės gerai nusiteikę, nors dirbti teko daug. Seminaro darbas buvo organizuotas taip, kad kiekvienas dalyvis turėjo pasisakyti, diskutuoti. Buvo pabrėžiama, kad nėra kvailų minčių. Net pati netikėčiausia idėja gali būti įgyvendinta.
     Daug diskutuota apie projektų rašymą. Lektoriai atkreipė dėmesį į tai, ką būtina akcentuoti. Vėlgi dirbome grupelėse. Po to projektus skaitė ir vertino kitų grupelių nariai. Tai ir įdomu, ir naudinga.
     Seminaro pradžioje pabrėžę, kad įvairūs fondai pradeda trauktis iš Lietuvos, lektoriai aiškino, kaip svarbu įvairioms nevyriausybinėms organizacijoms išmokti rasti rėmėjų ir gauti lėšų: reikia gerų ryšių, bendravimo, mokėti savo idėja sudominti kitus.
     Ypač daug dėmesio buvo skiriama lėšų rinkėjo asmenybei, jo charakterio bruožams. Kiekvienos temos svarbiausios mintys buvo surašomos popieriaus lape, o dienos pabaigoje jas gaudavome atspausdintas.
     Turbūt linksmiausia užduotis buvo, kai teko grupėse paruošti po renginį, skirtą lėšoms savo organizacijai rinkti. Taškų buvo galima tikėtis ir už kvailiausią pasiūlymą. Kokių tik idėjų neprisiklausėme! Beje, už kiekvieną atliktą užduotį grupelės buvo apdovanojamos saldainiais. Darbai būdavo aptariami.
     Manau, visiems patiko šis naudingas seminaras. Atsisveikindami gavome nemažai medžiagos. Minėtinos ir vertingos knygos: "Praktinis vadovas Lietuvos nevyriausybinėms organizacijoms", Cad T. Green, Yvette Casto-Green "Kaip rašyti gerą paraišką".
     Seminaro lektoriai atsisveikino, prižadėję sugrįžti rudenį ir pasidomėti, kaip sekasi pritaikyti įgytas žinias.
    
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]