NEREGYS IR VISUOMENĖ


Vytauas GENDVILAS

UŽSUKITE Į AKLŲJŲ IR SILPNAREGIŲ SVETAINĘ


Jau kuris laikas žurnalo "Mūsų žodis" viršelyje galima rasti užrašą (http://lass.osf.lt). Tai Lietuvos aklųjų ir silpnaregių svetainės Internete adresas. Kuriant šią svetainę paramą suteikė Atviros Lietuvos fondo programa "Interneto Lietuva".
     Kas tai yra Internetas? Į šį klausimą - daugybė atsakymų. Mokslininkas pateiktų vieną, programuotojas - kitą, vartotojas - trečią apibūdinimą. Apie Internetą girdėjusiam, tačiau jo nemačiusiam žmogui galima pasakyti, kad tai laikraščiai, žurnalai, knygos, radijas, televizija, telefonas, paštas, muziejus, parduotuvė ir dar daug kas vienoje vietoje - Jūsų kompiuteryje. Kol kas be kompiuterio ir ryšio priemonių (telefono, palydovinio ryšio) Internetas neįsivaizduojamas. Internetą apibūdinti darosi vis sunkiau. Tiems, kas juo naudojasi, bet kokie apibrėžimai ar samprotavimai, kas tai yra, atrodo juokingi: tiesiog imi Internetu ir naudojiesi. Su Internetu nesusidūrusiam žmogui tai atrodo taip sudėtinga, kad neverta pradėti gilintis.
     Norint naudotis Internetu, reikia turėti kompiuterį, tam reikalingų kompiuterinių programų, modemą (kompiuteryje esančią informaciją telefoniniu ryšiu perduodantį prietaisą), ir telefoninį ryšį. O svarbiausia - reikia žinoti, ko ieškosime Internete. Kiekvienas dalykas, kurio ieškome Internete, panašiai kaip ir žmogus, kuriam norime parašyti laišką, turi turėti savo adresą. Tiesa, adreso galime ir nežinoti, bet turime gerai žinoti, ko ieškome. Kai adresas nežinomas, norimą dalyką surasti padeda kompiuterinės paieškos programos.
     Aklieji ir silpnaregiai taip pat gali naudotis Internetu. Tik neregys dar turi turėti kalbos sintezatorių, Brailio eilutę (prietaisą, ekrane matomą tekstą vaizduojantį Brailio raštu), kompiuterinę programą. Internete, kaip ir televizijoje, spaudoje, svarbus vaidmuo tenka vizualiajai informacijai. Taigi neregio šioje vietoje laukia seniai žinomos problemos. Tačiau dėl to nusiminti neverta, nes tekstų - taigi tokiu būdu gaunamos informacijos - Internete yra kalnų kalnai.
     Interneto galia proporcinga žmogaus interesų platumui. Kol žmogus Internete skaito, tarkime, lietuviškus dienraščius - anokia čia ir jėga. Nuėjai į artimiausią spaudos kioską ir nusipirkai tą patį dienraštį. Galia padidėja, kai Internete imi skaityti kaimyninės šalies spaudą. Interneto jėgą ypač pajunti, kai neišeidamas iš namų, gali imti ir skaityti vokiečių, australų, amerikiečių, japonų spaudą. Panašiai yra ir su visais kitais dalykais.
     Lietuvos neregiui Internetas turėtų būti įdomus vien jau tuo, kad čia be niekieno pagalbos kasdien galima skaityti net septynis šalies dienraščius. O kur dar žurnalai, knygos, kita informacija? Internetas - didžiulis informacijos šaltinis. Su kiekviena naujai išmokta kalba tas šaltinis vis prieinamesnis.
     Lietuvos aklųjų ir silpnaregių svetainė Internete yra sukurta dviem kalbomis. Didžioji informacijos dalis yra lietuviškai. Tačiau nemažai žinių ir anglų kalba. Čia galima rasti informacijos apie Lietuvos aklųjų ir silpnaregių organizuotos veiklos istoriją, dabartį, apie Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungą, jos veiklą, institucijas ir įstaigas, įmones, apie organizacijas, bendradarbiaujančias su LASS. Taip pat čia galite perskaityti naujausią "Mūsų žodžio" numerį. Svetainėje yra visų Lietuvos aklaisiais ir silpnaregiais besirūpinančių institucijų adresai ir telefonai. Taip pat sukurta informacijos paieškos svetainėje sistema: surinkę jus dominančią pavardę, terminą ar žodį, jūs gausite vietų, kuriose šis žodis paminėtas, sąrašą. Iš jo be vargo išsirinksite tai, kas jus domina.
     Naujausias sumanymas Lietuvos aklųjų ir silpnaregių svetainėje yra Aušros Pakalaitės piešinių paroda. Kiekvienas, užsukęs į šią svetainę, savo kompiuterio ekrane gali pamatyti keliasdešimt Aušros darbų. Patikusį darbą galima ir atsispausdinti. Šią parodą galima pasižiūrėti iš bet kurios pasaulio vietos. Svarbu tik, kad toje vietoje būtų kompiuteris ir ryšys su Internetu.
     Sakysite, kam aklųjų ir silpnaregių svetainei piešinių paroda? Tam, kad į svetainę norėtų užsukti ir matantys žmonės. Internetas - žmonių bendravimo priemonė. Čia galima sužinoti apie kitus, papasakoti apie save, sužinoti kitų nuomonę.
     Įstrigo galvoje kažkur perskaityta mintis, jog ateityje žmonės nebus skirstomi į turtingus ir neturtingus. Jie bus skirstomi į tuos, kurie turi informaciją, ir tuos, kurie jos neturi. Internetas - galingas informacijos srautas. Jame ir mes - Lietuvos aklieji ir silpnaregiai.
    
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]