MEDICINA


 

NAUJA VAISTŲ KOMPENSAVIMO TVARKA


Nuo šių metų kovo 13 dienos įsigali nauja vaistų kompensavimo tvarka. Kas iš esmės pasikeis? Kokių naujovių tikėtis žmonėms? Į šiuos ir kitus "Mūsų žodžio" klausimus sutiko atsakyti Farmacijos departamento prie LR Sveikatos apsaugos ministerijos direktorius Gintautas Viskaitis.
     - Naujovių yra daug. Viena iš jų - pakeistas LR Sveikatos draudimo įstatymo 9 straipsnis. Dabar jame numatyta trijų lygių vaistų kompensavimo sistema: 100, 80 ir 50 proc. Anksčiau vaistai buvo kompensuojami 100 proc. pagal ligų sąrašą. Dabartinė sistema leido gerokai praplėsti patį ligų sąrašą - įrašyta dar 21 liga. Buvo praplėstas ir vaistų sąrašas: net 84 nauji pavadinimai. Iš sąrašų išbraukti seni vaistai ir įrašyti šiuolaikiniai, naujos kartos vaistai.
     Keitėsi ir bazinių kainų nustatymo metodika. LR Vyriausybei ją patvirtinus, pacientas, įsigydamas kompensuojamuosius vaistus, turės sumokėti nuo kelių centų iki keliolikos litų. Medikus tai skatins racionaliau išrašyti vaistus, bus taupomos biudžeto lėšos. Remiantis naująja metodika, vaistai sugrupuoti pagal veikliąją medžiagą, stengtasi, kad vienoje grupėje keletas pigiausių vaistų būtų su minimalia priemoka. Aišku, už garsių pasaulio kompanijų vaistus priemoka bus didesnė, nei, tarkim, už lietuviškus, latviškus ar lenkiškus. Mes norėtume garantuoti, kad kiekvienų vaistų būtų bent po keletą analogų, už kuriuos reikėtų nedaug primokėti. Išimtis čia padaryta diabetikams - ligoniai visus insulinus galės įsigyti nemokamai.
     - Žmonės labiausiai nerimauja dėl priemokų. Ką patartumėte tiems, kas neišgali už vaistus susimokėti?
     - Priemokos pigiausiems vaistams yra mažos. Jeigu žmogus nori įsigyti garsios pasaulio kompanijos vaistą, jeigu jo netenkina pigiausi vaistai, gali tekti primokėti ne kelis centus, o keliasdešimt litų. Štai net ir pagal iki šiol galiojusį kainyną už pigiausią latvių, prancūzų, Kanados gamybos ibuprofeną nereikėjo primokėti arba ta priemoka buvo 5-6 centai, tačiau tas pats ibuprofenas, pagamintas garsių kompanijų, jau buvo su 10-20 litų priemoka, nors vaistas kompensuojamas ir 100 proc. Jeigu priemoka per didelė, patarčiau ligoniui daugiau bendrauti su gydytoju ar vaistininku, prašyti tokio pat pigesnio vaisto analogo. Vaistininko pareiga - informuoti ligonį apie keletą galimų variantų, apie tai, kokie vaistai gali būti išduoti, ir neišleisti ligonio iš vaistinės be jokių vaistų: antraip nebus gydoma liga, galimos komplikacijos.
     - Ar nereikės mokėti už patį receptą?
     - Farmacijos taryba rekomendavo, kad už receptą vaistinėje būtų mokama. Pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje recepto mokestis yra 5 svarai (apie 32 litus - red. past.). Šitoks recepto mokestis yra ir pas mūsų kaimynus lenkus, ir pas estus. Lietuvoje buvo siūlomas net 5 ar 10 litų recepto mokestis. Mano nuomone, tai per dideli pinigai mūsų žmonėms. Farmacijos departamentas dabar svarsto galimybę įvesti 1 lito recepto mokestį. Tokiu atveju - nesvarbu, koks vaistas išrašytas, kiek bekainuoja, - 1 litas būtų sumokamas įsigyjant vaistą.
     Tačiau atsižvelgdami į mūsų žmonių finansines galimybes, mes kol kas nesiryžtame šios priemonės įgyvendinti. Negaliu pasakyti, kad ateityje šio mokesčio nebus: sprendimą atidedam galbūt pusmečiui ar iki 2001 metų.
     - Kaip naujovės palies socialiai remtinus, neįgalius žmones?
     - LR Sveikatos draudimo įstatymo 9 straipsnis nurodo, kad visu 100 proc. bus kompensuojami vaistai vaikams iki 3 metų, I gr. invalidams, vaikams invalidams iki 16 metų; 80 proc. - vaikams nuo 3 iki 16 metų, II ir III grupių invalidams bei kitiems nedirbantiems asmenims, gaunantiems arba turintiems teisę gauti valstybinę socialinio draudimo pensiją. Ligoniams, kuriems vaistai buvo kompensuojami pagal socialinę jų būklę, ir toliau vaistai bus kompensuojami pagal tą patį "B" sąrašą. Iš esmės, kaip buvo, taip ir liko ta pati tvarka: jeigu žmogus anksčiau gavo kompensaciją, tai gaus ir dabar. Manyčiau, per anksti ką nors keisti socialinėms grupėms. Tada, kai atsiras sistema, užtikrinanti šių ligonių poreikius, bus galima kompensuoti vaistus tik pagal ligų sąrašus, neatsižvelgiant į socialinę būklę: ar tai būtų invalidas, ar pensinio amžiaus, ar darbingas žmogus - susirgęs viena iš ligų, jis gautų kompensuojamą vaistą. Toks tolimiausias mūsų tikslas.
     - Oftalmologai nusiskundžia, kad nekompensuojami naujos kartos antibiotikai, reikalingi po operacijų. Ar bus ateity koreguojami vaistų sąrašai?
     - Aišku, visų pasiūlymų negalime patenkinti: biudžetas vaistams šiemet sumažintas 50 milijonų litų. Mes turėjome dvi išeitis: arba išbraukyti trečdalį kompensuojamų vaistų, arba balansuoti - kai kurias ligas priskirti žemesniam kompensavimo lygiui, bet įtraukti naujų, praplėsti sąrašą. Su visais įvairių sričių vyriausiais specialistais ilgą laiką buvo deramasi, ieškoma kompromisų. Iš pradžių dirbo ligų komisija, specialistai diskutavo, kokias ligas kokiam kompensavimo lygiui priskirti ar nepriskirti. Vėliau vaistų komisija svarstė, kuriuos vaistus tų ligų gydymui į sąrašą įrašyti, kuriuos neįrašyti. Galop trečia, jungtinė, komisija apibendrino visus pasiūlymus ir užbaigė derybas. Buvo stengtasi, kad ir specialistų norai, ir ligonių poreikiai būtų maksimaliai patenkinti, kad būtų subalansuotas biudžetas. Taigi šis variantas yra kompromisinis. Kas ketvirtį, pusę metų mes galime kompensuojamų vaistų sąrašą peržiūrėti, pildyti: oftalmologai gali kreiptis į savo vyriausiąjį specialistą, siūlyti Farmacijos departamentui, kokius vaistus išbraukti, kuo praplėsti sąrašą.
     - Ko palinkėtumėte "Mūsų žodžio" skaitytojams?
     - Norėčiau palinkėti skaitytojams sveikatos, optimizmo. Dabar ne pats lengviausias laikotarpis, bet tikiu, kad farmacija, medicina tobulės, atsiras daugiau galimybių, daugiau pinigų. Mes, lyginant su kitomis valstybėmis, atrodome gan gerai. Tokio masto vaistų kompensavimo, kaip dabar Lietuvoje, nėra pas daugelį mūsų kaimynų. Reikėtų džiaugtis tuo, ką turime, aišku, reikėtų ir toliau pagal galimybes tobulėti. Mūsų departamentas nesnaudžia, ieško resursų, kad situacija ligoniui būtų kuo palankesnė.
     - Ačiū už pokalbį.

Kalbėjosi Aurelija MYKOLAITYTĖ
    
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]