KAI YRA PINIGŲ


Henrikas STUKAS

ŠUKOS IR ŠEPEČIAI


Šį kartą kalbėsime apie tai, be ko tikrai neapseiname kiekvieną dieną, - apie šukas. Ryte išeidami naudojamės jomis, kur beeitume, kur bevažiuotume, jos - nuolatinės mūsų palydovės. Ar daug žinome apie jas?
    
Ar mokame šukuotis
     Plaukas yra gyvas: jam reikia oro, atitinkamos mitybos. Per metus plaukas vidutiniškai užauga 10-30 centimetrų. Gyvybingas būna 2-5 metus. Negyvas plaukas dar kurį laiką būna ant galvos: šukuojant ar plaunant galvą negyvi nuslenka. Plaukui iškritus ne dėl ligos, jo vietoje išauga naujas ir stiprus.
     Plaukams didelę reikšmę turi šukavimas. Juos galima šukuoti keliomis kryptimis: į šonus, į priekį ir aukštyn. Šukuotis reikia švelniai ir tik viena kryptimi. Rekomenduojama kasdien galvą perbraukti šepečiu arba šukomis penkiasdešimt šimtą kartų. Jei plaukai sveiki - nei riebūs, nei sausi - jokio papildomo masažo jiems nereikės.
     Bent kartą per savaitę šukas ir šepetį reikia išplauti vandeniu su muilu arba išvalyti vandens ir amoniako tirpalu.
    
Šukos
     Vyrams šukas rinktis paprasčiau, nes jie plaukus kerpasi trumpai. Tada užtenka paprastų šukų, kurios būna iš plastmasės (sintetinės) ir iš metalo - su rankenėlėmis ir be jų. Dabar jau yra šukų su strypeliu, darančiu sklastymą. Tokios šukos nebrangios. Su rankenėlėmis brangesnės - 3-5 litai. Medikai pataria šukuotis medinėmis, kaulinėmis šukomis, nors jos už sintetines ir metalines brangesnės. Medinės šukos parduotuvėse kainuoja nuo 2 iki 4,80 litų. Kaulinių šukų parduotuvėse surasti sunkiau. Kas iš vyrų turi ilgus plaukus, naudojasi tokiomis pat šukomis kaip ir moterys: žinotina, kad ilgi plaukai reikalauja daugiau laiko bei lėšų.
     Kiekviena moteris paprastai turi keletą šukų, šepečių. Rytą geriau šukuotis retadantėmis šukomis, kurios nėra brangios: jos kainuoja nuo 2 iki 4 litų. Plaukai mėgsta švelnumą: šukomis reikia švelniai braukti nuo pat šaknų iki plaukų galiukų. Net, jei plaukai labai susivėlę, vis tiek juos švelniai šukuokite. Draskydami galite pažeisti plaukų šaknis ar visai išrauti plaukus. Geriausia šukuotis raginėmis arba medinėmis šukomis. Medinės šukos paprastai nenudyla ir nedrasko odos. Jų kaina - 5-10 litų.
    
Šepečiai
     Jei mėgstate šepečius, galite rinktis natūralių šerių arba medinius - jie tinka net vaikams. Iš gamtinių medžiagų - medžio ar kaulo - pagaminti šepečiai plaukų neįelektrina, o dirbtinio pluošto šepečiai (ypač nailoniniai) - smarkiai. Švelnūs suapvalinti medinių šepečių galai masažuoja galvos odą ir plaukų šaknis. Kaip minėta, mediniai šepečiai nenudyla, nedrasko galvos odos ir nepeša plaukų. Medinio šepečio kaina 8-12 litų, plastmasinio - 5 litai, metalinio su plastmasiniais galiukais - 6-8 litai. Sintetinių šepečių kaina panaši. Skiriasi tik centais.
     Ilgiems, trumpiems, drėgniems ar garbanotiems plaukams šukuoti reikia skirtingų šepečių.
     ŠEPEČIAI ILGIEMS PLAUKAMS. Ilgiems plaukams šukuoti skirtas šepetys yra platus ir turi tvirtą rankeną. Gerai, jei šepečio šukuojančiosios dalies pagrindas iškilus ir minkštas, o jame įtaisyti dantukai lengvai juda visomis kryptimis. Toks šepetys lengvai iššukuoja nedidelius susivėlusių plaukų mazgelius. Šlapius ilgus plaukus gerai šukuoti retadantėmis tvirtomis šukomis arba retadančiu nelanksčiu šepečiu (4-5 litai). Kietu retais dantimis šepečiu po plovimo gali šukuotis tie, kurių plaukai ilgi ir garbanoti.
     ŠUKUOJANT FENU. Geriausiai tinka apvalus šepetys. Jo dantys turi būti nevienodo ilgio, kad išpūstų džiovinamus plaukus. Rankena turi būti patogi, kad džiovinant plaukus šepetį būtų lengva sukti. Parduotuvėje pirkdami apvalų šepetį galite pabandyti jį pasukti delne. Geras šepetys - tvirtas ar truputėlį lankstus, tačiau nėra nemaloniai aštrus. Apvaliu šepečiu galima ištiesinti garbanotus plaukus. Jo kaina 8-12 litų.
     Garbanotai šukuosenai naudojamas mažesnis, o tiesių plaukų šukuosenai - didesnis apvalus šepetys.
     GARBANOJIMO ŠEPEČIAI. Apvalūs garbanojimo šepečiai skirti garbanoms formuoti. Nuo šepečio strypo skersmens priklauso, kokia bus garbanos sruoga. Tokių šepečių dantys būna trumpi ir kieti. Apvaliu šepečiu formuojama tik garbana, galvos odai jis paprastai esti per kietas. Geresnių metalinių šepečių danteliai turi plastmasinius antgalius, kurie apsaugo galvos odą. Kaina - 8-16 litų.
     ŠUKUOSENOS FORMAVIMO ŠEPEČIAI. Šiek tiek lenkti ar tiesūs, retadančiai šepečiai iš plastmasės ar metalo su plastmasiniais dantų antgaliais skirti šukuosenai formuoti džiovinant plaukus fenu ir šukuosenos pabaigai.
     Trumpi dantys skirti standžioms šukuosenoms formuoti, o ilgi - purioms. Tokiais šepečiais galima šukuoti džiovinamus plaukus.
    
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]