SKAITYTOJAI KLAUSIA


 

APIE GARSO ĮRAŠUS


Ne viename rajone teko girdėti nusiskundimų prasta garso įrašų kokybe. Kodėl žmonės nepatenkinti keturiais takeliais įrašytomis knygomis? Kas sąlygoja įrašų trumpaamžiškumą? Kuo neįtinka perdirbti magnetofonai? Į šiuos klausimus paprašėme atsakyti Lietuvos aklųjų bibliotekos direktoriaus pavaduotoją, vyr. inžinierių Joną Kažukauską.
     - Jeigu rašytume standartiniu greičiu ir dviem takeliais, įrašai būtų geresni, tačiau tada reikėtų keturis kartus daugiau juostos. Šiuo metu tiek pinigų neturime. Keturi takeliai ir mažesnis greitis - vadinasi, reikia keturis kartus mažiau kasečių.
     Aišku, kad įrašo kokybę nulemia ir magnetofonas. Jei jis netvarkingas, nereikia kaltinti įrašo. Kasetės trumpaamžiškumas visiškai nepriklauso nuo to, kaip įrašoma: keturiais ar dviem takeliais, didesniu ar mažesniu greičiu. Netgi atvirkščiai, juosta, įrašyta lėtesniu greičiu, mažiau tampoma, mažiau susidėvi mechaniškai, negu įrašyta normaliu greičiu. Pernai pakeitėm visą įrašymo techniką. Šiuo metu naudojam kompiuterius. Įrašų kokybė tikrai pagerėjo, visa bėda - magnetofonai pas skaitytojus liko tie patys.
     Dėl magnetofono galvutės pakeitimo - aišku, techniškai būtų galima galvutės nekeisti. Taip jau istoriškai įvyko pasekus Maskvos pavyzdžiu - magnetofonus gaudavom iš ten. Jeigu dabar pradėtume garsinti, galbūt standartą pasirinktume ne tokį, tačiau šiuo metu ką nors pakeisti praktiškai neįmanoma, nes visi skaitytojai aprūpinti būtent tokiais magnetofonais. Be to, šis standartas irgi neilgaamžis: ateity bus pereinama prie įgarsinimo į kompaktines plokšteles. Kiek tai užtruks, neaišku: trūksta lėšų. Europoje tokie įrašai taip pat dar nėra plačiai paplitę, tačiau greitai plinta. Šiaip ar taip, ir Lietuvoje laikui bėgant bus pereinama prie įrašymo į kompaktines plokšteles. Jau dabar naujų knygų įrašai archyve pradėti saugoti kompaktinėse plokštelėse.
    
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]