TARPTAUTINEI BALTOSIOS LAZDELĖS DIENAI


Vytautas GENDVILAS

ŠĮ KARTĄ - ALYTUS


Minėti Tarptautinę baltosios lazdelės dieną Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungai jau tapo tradicija. Vis daugiau dėmesio šiai dienai skiria ir visuomenė. Apie tai byloja straipsniai spaudoje, reportažai televizijoje ir radijuje, susitikimai, koncertai ir parodos bibliotekose, kultūros namuose, muziejuose, mokyklose.
     Šiais metais daugiausia visuomenės dėmesio sulaukta Alytuje. Dzūkijos sostinėje spalio 4-8 dieną įvyko Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos dienos "Susitikimai". Taip jau susiklostė miesto gyvenimo ritmas, kad Tarptautinei baltosios lazdelės dienai skirtą renginį Alytus galėjo priimti anksčiau, ne spalio 15 dieną.

"Įveikę tamsą..."
Aklųjų ir silpnaregių rankdarbiai     "Susitikimai" prasidėjo Alytaus moksleivių kūrybos centre spalio 4 dieną LASS tautodailininkų bei dailiųjų amatų mėgėjų ir vaikų, turinčių regėjimo negalią, meno darbų paroda "Įveikę tamsą...".
     Prieš parodą įvyko spaudos konferencija. Su gausiai susirinkusiais vietos spaudos ir šalies žiniasklaidos atstovais bendravo LASS centro tarybos pirmininkas Osvaldas Petrauskas, LASS Alytaus ir Vilniaus apskričių tarybos pirmininkas Sigitas Bilevičius ir LASS Alytaus rajono organizacijos pirmininkas Stanislovas Stankevičius.
     O. Petrauskas žurnalistams sakė: "Šiais metais daugiausia dėmesio skiriame jaunų aklųjų ir silpnaregių problemoms. Anksčiau mūsų organizacijos pagrindas buvo LASS įmonės, kuriose dirbo apie 3,5 tūkstančio aklųjų ir silpnaregių. Šiandien jose dirba apie 400 mūsų organizacijos narių. Tokie jau rinkos dėsniai, kad neregių rankų darbą atlieka automatai. Mes, kaip ir Vakarų valstybių aklieji, esame priversti orientuotis į naujas profesijas. Todėl šiais metais ir norime visuomenės dėmesį atkreipti į jauną, iki 45 metų, žmogų. Jis dar turi galimybę įsigyti naują profesiją, specialybę ir susirasti darbą".
     S. Bilevičius sakė: "Tikimės, kad mūsų šventė Alytaus miesto ir rajono gyventojams bus neeilinė: parodysime, kad galime ne tik pagaminti, bet ir nulipdyti, nupinti, gražiai padainuoti".
     Paroda "Įveikę tamsą..." vyko visą savaitę. Alytiškiai ir miesto svečiai čia galėjo susipažinti su aklųjų ir silpnaregių pynėjų, mezgėjų, audėjų darbais. Išsamiau susipažinti su Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga, jos teikiamomis paslaugomis, neregių literatų kūryba padėjo LASS leidinių ekspozicija.
     Renginių ir dalyvių gausa nepralenkiama buvo spalio 8 diena, kai į Alytų iš visos Lietuvos sugužėjo aklieji ir silpnaregiai bei jų bičiuliai.

"Lenk medį, kol jaunas"
     Ši patarlė labiausiai tinka spalio 8 dienos renginius pradėjusiems LASS narių ir Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro specialistų bei moksleivių susitikimams su moksleiviais ir pedagogais Panemunės, Dzūkijos, Šaltinių vidurinėse mokyklose, lopšelyje-darželyje "Šaltinėlis". Moksleiviai - tai ta dirva, kurion mestas žinių apie neregį daigas dar gali subrandinti vaisių.
Kalba Alytaus rajono meras Algirdas Vrubliauskas     Panemunės ir Dzūkijos mokyklų mokiniams juristas Giedrius Stoškus pasakojo apie neregio kasdienį gyvenimą, galimybes dirbti, apie aklųjų raštą. Moksleiviai bandė perskaityti Giedriaus aklųjų raštu parašytą trumpą laišką. Neregių meilė muzikai skambėjo Onutės Matusevičiūtės dainavime. Jai talkino akompaniatorė Ligija Richterytė.
     Šaltinių vidurinėje mokykloje ir lopšelyje-darželyje "Šaltinėlis" lankėsi Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro atstovai. Kaip neregiai mokosi, ko gyvenime pasiekia, kaip integruojasi į visuomenę, - apie tai pasakojo LASUC mokytoja Audronė Maksimaitienė. LASUC moksleiviai bendraamžiams parodė, kaip jie vaikšto su baltąja lazdele. Vilniečių koncertas labai patiko ir moksleiviams, ir darželio auklėtiniams.

"Atverkime langus..."
     Taip pavadintas neregių literatų susitikimas su Alytaus apskrities literatų klubo "Tėkmė" nariais, vykęs Alytaus rajono viešojoje bibliotekoje. Su gausiai susirinkusiais literatais ir jiems prijaučiančiais miestelėnais susitiko šiais metais knygas išleidę LASS literatai Vaclovas Areima ir Adolfas Venckevičius. Savo eilių ir humoreskų paskaitė panevėžietė Janina Pipirienė. Arvydas Markevičius, Vytautas Merkys ir Petras Simonaitis atliko literatūrinę-muzikinę kompoziciją "Žodžiai, nešantys šviesą"
Groja kauniečiai     Meniško žodžio "Susitikimus" su alytiškiais pratęsė literatūros kompozicija pagal Antano Jonyno kūrybą "Galbūt ne meilė mudu rišo", A. Jonyno memorialiniame muziejuje ją atliko LASS Kauno kultūros namų dramos kolektyvo nariai.
     Šventę dvasiai pratęsė Mišios už akluosius Šv. Angelų Sargų bažnyčioje. Jose giedojo LASS Vilniaus kultūros namų mišrus choras "Skroblas" ir O. Matusevičiūtė.

"...širdies šviesoj"
Scenoje “Versmė”     Alytaus moksleivių kūrybos centras spalio 4-8 dieną buvo tapęs lyg ir aklųjų bei silpnaregių meno mėgėjų kūrybos centru. Tai ypač jautėsi spalio 8-ąją, kai į centrą dar vidurdienį pradėjo rinktis baigiamojo šventinio koncerto "...širdies šviesoj" dalyviai. Teisę dalyvauti šiame koncerte reikėjo pelnyti meninės saviraiškos festivalyje "...širdies šviesoj", įvykusiame 1999 metų kovo 7-21 dieną.
     Koncerto pradžioje sveikinimo žodžius tarė Alytaus miesto vicemeras Kęstutis Miliauskas, Alytaus rajono meras Algirdas Vrubliauskas, LASS pirmininkas Osvaldas Petrauskas.
     Koncertą pradėjo LASS Vilniaus kultūros namų mišrus choras "Skroblas". Vėliau į margą pynę suėjo LASS Vilniaus, Kauno, Klaipėdos kultūros namų ir Šiaulių aklųjų ir silpnaregių kultūros namų meno mėgėjų kolektyvų ir solistų daina, šokis, muzika, šmaikštus žodis. Šauniai visus į eilę rikiavo koncerto vedėjai Irena Bublienė ir Pranas Mačernis. Koncertą liaudiškų melodijų pyne užbaigė LASS Klaipėdos ir Telšių apskričių tarybos kultūros centro liaudiškos muzikos kapela "Vyra ir Zofija". Į sceną pakilo meno mėgėjų kolektyvų vadovai ir koncerto organizatoriai. Jiems aidėjo žiūrovų plojimai, skambėjo padėkos žodžiai.
     LASS centro tarybos, LASS Vilniaus ir Alytaus apskričių tarybos padėkos įteiktos ilgamečiams rėmėjams, LASS dienų "Susitikimai" rėmėjams, apskrities, rajono, miesto vadovams.

Ačiū rėmėjams
     Dar spalio 4 dienos spaudos konferencijoje LASS Alytaus rajono organizacijos tarybos pirmininkas S. Stankevičius sakė: "Renginį suruošti Alytuje nutarė LASS centro taryba. Dar praėjusiais metais pasitarėme su miesto ir rajono savivaldybėmis. Šis renginys įvyko todėl, kad visi mums padėjo". Ir tikrai: apie tai byloja įspūdingas rėmėjų sąrašas. Čia ir vietos valdžia, ir uždarosios akcinės bendrovės, ir individualios įmonės, ir nevyriausybinės organizacijos. O kur dar jokiuose sąrašuose neįvardinti geranoriškai neregių atžvilgiu nusiteikę, patarimu, paslauga, geru žodžiu parėmę žmonės? Visus šiuos žmones surado, "Susitikimų" svarbą jiems išaiškino ir paramos sulaukė nenuilstantis alytiškių aklųjų ir silpnaregių vadas Stanislovas Stankevičius. Jam ir alytiškiams nuoširdžiausiai padėkojo dzūkišką nuoširdumą ir vaišingumą patyrę po visą Lietuvą pasklidę LASS dienų "Susitikimai" dalyviai.
    
    
LASS dienų "Susitikimai" Alytuje parėmė pagrindiniai rėmėjai
     Alytaus miesto savivaldybė, Alytaus rajono savivaldybė, Moksleivių kūrybos centras, AB "Alita".
    
Taip pat parėmė
     banko "Hermis" Alytaus filialas, LŽŪ banko Alytaus skyrius, AB Ūkio banko Alytaus filialas, AB Vilniaus banko Alytaus filialas, AB "Snaigė", UAB "Alytaus duona, UAB "Merūnas", IĮ "Asorti", UAB "Daiga", UAB "Vidzgiris", TŪB "Girdas", kooperatinė bendrovė "Alytaus prekyba", parduotuvė "Gėlių sala", Alytaus specialios kūrybos draugija "Guboja", Alytaus rajono viešoji biblioteka, A. Jonyno memorialinis muziejus, UAB "Alytaus naujienos", Alytaus regioninė televizija, Alytaus radijo stotis FM 99, AB Alytaus pieninė, BĮ "Kozekslitas", UAB "Auksa", IĮ "Rodžia", svetainė "Uldukas".
    
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]