KAI YRA PINIGŲ


Henrikas STUKAS

TELEFONŲ LABIRINTUOSE


Telefoninis ryšys - kasdienybė. Techninis progresas nestovi vietoje, taigi ir telefonų aparatų gamintojai stengiasi. Dabar parduotuvėse šimtai įvairiausių telefonų, ir laidinių, ir radijo, ir mobiliojo ryšio. Kokį telefoną reiktų rinktis? Kodėl diskiniai telefono aparatai užleidžia vietą mygtukiniams? Kodėl tokios skirtingos telefonų kainos? Į šiuos klausimus atsakymą padės surasti Vilniuje įsikūrusios AB "Lietuvos telekomas" firminės parduotuvės "Alio" darbuotoja Liudmila Aksiutova.
    
Diskiniai telefonai - atgyvena
     Visus telefono aparatus galima suskirstyti į dvi grupes: diskinius ir mygtukinius. Diskiniuose numeris renkamas sukant diską, o mygtukiniuose - spaudžiant mygtukus.
     Patys pigiausi diskiniai telefono aparatai. Pasak "Alio" parduotuvės darbuotojos, diskiniai aparatai jau atgyvena. Jų paklausa nėra didelė. Aišku, kai kas dar perka tokius aparatus. Daugiausia senyvo amžiaus žmonės. Didžiausias diskinio telefono aparato trūkumas: nėra toninio rinkimo, tik kursinis. Tokie aparatai nėra adaptuoti skaitmeninėms telefono stotims. Lietuvoje telefono ryšys dvejopas: vienos stotys paprastos (kursinės), o kitos skaitmeninės (toninės). Šios ima dominuoti. Diskinių aparatų funkcijos pačios primityviausios. Naudojantis jais gali tik surinkti numerį ir kalbėtis. Kitokių pagalbinių funkcijų nėra.
     Diskiniai aparatai nebrangūs: nuo 30 iki 60 litų.
    
Mygtukiniai aparatai
     Šiuo metu populiariausi mygtukiniai aparatai, adaptuoti skaitmeninėms telefono ryšio sistemoms. Mygtukinių aparatų yra įvairiausių rūšių bei formų. Kainos - nuo 40 iki 300 litų. Kaina priklauso nuo aparato galimybių ir nuo firmos vardo.
     Paprasčiausi mygtukiniai aparatai. Jų galimybės niekuo nesiskiria nuo diskinių. Šiai grupei priskiriami ir paskutinį abonento numerį kartojantys aparatai, kurie pritaikyti kursiniam ir toniniam rinkimui. Kitais žodžiais tariant, senoms ir naujoms stotims. Telefono aparate yra specialus mygtukas, kurį paspaudus pasirenkama viena ar kita stotis. Jų kainos - nuo 47 iki 70 litų. Aparato kaina priklauso nuo firmos. Pigiau kainuoja latviški firmos "VEF" telefonai. Šiek tiek brangesni belgiški aparatai. Panašios telefonų, gamintų "Conkord" (Vengrija) ir "Veris" (Lenkija) firmose, kainos. Brangesnė yra "Philips", "Natel", "Siemens", "Panasonic" firmų produkcija. Skiriasi ir garantinis laikas. "VEF" gamykla savo produkcijai duoda pusės metų garantinį laiką, o visos kitos - vieneriems metams.
     Mygtukiniai aparatai su atmintimi. Pačių paprasčiausių aparatų atmintis - 12 numerių. Nuolat renkant tą patį numerį sugaištame laiko. Norint to išvengti, tereikia paspausti greito rinkimo mygtuką ir reikiamas numeris surenkamas. Informaciją įvesti į telefono atmintį nėra sudėtinga: tai sugebės ir jaunas, ir senas. Aišku, yra ir paskutinio numerio pakartojimo funkcija.Tokių telefonų kaina - nuo 66 iki 100 litų.
     Telefono aparatai su indikatoriumi. Šiai mygtukinių telefonų grupei būdinga didesnė atmintis - iki keturiasdešimties numerių. Indikatorius rodo renkamą numerį ir fiksuoja pokalbio trukmę. Kai kuriuose aparatuose yra laikrodis ir radijas. Kaina - 170 litų. Anot parduotuvės darbuotojos ponios Liudmilos, įmontuotas laikrodis nėra tikslus: per parą jis gali penkias minutes skubėti arba vėluoti. Šis telefonas nėra pritaikytas mūsų telefoninėms linijoms. Kainos - nuo 99 iki 200 litų.
     Telefono aparatai su atsakikliais. Jų yra dviejų rūšių: vieni atsakikliai su kasete, kiti - skaitmeniniai. Veikimo principas tas pats. Įrašo trukmė beveik vienoda: su kasete - 15, skaitmeninių - 14 minučių. Kasetinis autoatsakiklis kainuoja 220-420 litų. Panašios ir skaitmeninių autoatsakiklių kainos. Šiuose aparatuose yra ir indikatoriai, ir pakankamai daug atminties.
     Parduotuvėse galima nusipirkti ir telefono aparatą, pritaikytą silpnaregiams bei neregiams. Jo kaina - 144 litai. Juos gamina vengrai. Tai mygtukinis aparatas. Mygtukai labai dideli. Skaičiukai ant mygtukų reljefiniai. Juos be didesnio vargo galima užčiuopti.
    
Radijo ir mobiliojo ryšio telefonai
     Pastaruoju metu gan populiarūs radijo telefonai, kurių ragelį gali nešioti. Visi bevieliai telefono aparatai veikia daugmaž vienodu atstumu: patalpose - 50 metrų, lauke - iki 300 metrų. Radijo telefonai skirstomi į dvi grupes: aukšto ir žemo veikimo dažnio. Žemo dažnio radijo telefonų kokybė prastesnė. Šie telefonai jautresni. Jų dažnis 30-40 Mhz. Nuo 900 Mhz - aukšto dažnio. Jų kokybė geresnė. Mažiau įvairiausių trukdžių. Pasak parduotuvės darbuotojos, iš bevielių telefonų geriausi "Siemens" aparatai. Jų kainos, palyginus su kitų aparatų, tikrai didelės. Pats pigiausias radijo telefono aparatas kainuoja 600 litų. Žemo dažnio analogiško aparato kaina 240 litų. Aukšto dažnio pats pigiausias aparatas - 395 litai. Radijo telefonų yra ir su autoatsakikliais, turi jie ir kitokių funkcijų. Tokių telefonų kaina daugiau nei tūkstantis.
     Mobiliojo ryšio telefonai. Jų gan daug. Yra visokiausių mobiliojo ryšio telefonų. Aparato kaina priklauso nuo jo funkcijų. Pats pigiausias aparatas kainuoja 295 litus, brangiausias - daugiau nei tris tūkstančius litų.
    
Priedai prie telefono aparatų
     Nemažai neregių ir silpnaregių prie telefono aparatų prijungę numerių fiksatorius, pranešančius skambinančio telefono numerį. Garsinių telefonų numerių fiksatorių parduotuvėse nėra. Pasak ponios Liudmilos Aksiutovos, garsiniams numerių fiksatoriams neduodamos licencijos. Žymiausios firmos, gaminamčios telefono aparatus, tokių įrenginių nedaro. Save gerbiančios parduotuvės prekiauja tik licencijuota produkcija.
     Prie telefonų esama įvairiausių įtaisų. Kai yra viena telefono linija, o aptarnaujami keli aparatai, suskambus skambučiui, skamba visi aparatai. Esant specialiam įtaisui, skambės reikiamas telefono aparatas. Kai kurie aparatai skamba negarsiai. Neverta nusiminti: bet kokioje telefonais prekiaujančioje parduotuvėje nusipirksite geresnį skambutį. Jų yra dviejų rūšių: mechaniniai ir skaitmeniniai. Skambučio kaina - 30 litų, su indikatoriumi - 35 litai. Kartais yra nesąžiningų žmonių, kurie taupydami savus pinigus prisijungia prie kaimynų telefoninės linijos. To galima išvengti, tik reikia nusipirkti antipiratą, kurio kaina - 60 litų. Be minėtųjų įtaisų, parduotuvėse yra įvairiausių telefono laidų, telefoninių kištukinių lizdų ir dar daug ko. Vienas metras telefoninio laido kainuoja nuo 20 centų iki 1 lito.
    
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]