IŠ MŪSŲ KALENDORIAUS


dr. Valentinas Vytautas TOLOČKA

 


VLADO ČERNIAUSKO GIMIMO JUBILIEJUS

     Spalio 1 d. sukanka 80 metų, kai gimė (1919) Vladas Černiauskas, vienas Lietuvos aklųjų draugijos kūrėjų.
     Jis gimė Bumbėnų kaime (Molėtų raj.), žemės ūkio darbininkų šeimoje. Mažas būdamas, pas ūkininkus ganė bandą. Nusilpus regėjimui, 1938 m. atvyko mokytis į Kauno aklųjų institutą, kurio aštuonias klases baigė 1945 m., kartu išmokęs ir šepečių gamybos amato. 1947 m. pradėjo dirbti LAD Kauno įmonėje šepečių įvėrėju. 1951-1953 m. dirbo LAD Kauno srities skyriaus valdybos pirmininku. Šią valdybą likvidavus, grįžo dirbti į aklųjų įmonę darbininku, pamainos brigadininku. 1963 m. paskirtas LAD Kauno įmonės direktoriumi, 1969-1978 m. dirbo įmonės namudininkų meistru. Nuo 1978 m. - darbininkas namudininkas iki išėjimo į pensiją.
     V. Černiauskas buvo vienas Lietuvos aklųjų draugijos kūrėjų, jos pirmojo ir daugelio kitų suvažiavimų delegatas, buvo centro valdybos, taip pat Kauno tarprajoninės valdybos nariu.
     LAD IX suvažiavimas išrinko Vladą Černiauską draugijos garbės nariu.
    
ĮŽYMUS PEDAGOGAS PETRAS MALDEIKIS

     Spalio 19 d. sukanka 95 metai, kai gimė (1904) Petras Maldeikis, pedagogas, trečiasis Kauno aklųjų instituto vedėjas.
     Jis gimė Bartkūnų kaime prie Ramygalos (Panevėžio raj.), valstiečių šeimoje. 1933 m. baigė Vytauto Didžiojo universitetą, studijavo humanitarinius mokslus. Nuo 1932 m. gruodžio 16 d. iki 1939 m. rugsėjo 1 d. dirbo Kauno aklųjų instituto vedėju. Prižiūrėjo instituto rūmų statybą (1935-1937); jo rūpesčiu buvo suplanuotas ir apželdintas instituto sklypas, pasodintas sodas (1938); išplėstos gamybinės dirbtuvės; buvo užmegzti ryšiai su užsienio aklųjų institutais, į juos jis važiavo įgyti tiflopedagoginės patirties. Siekė, kad institutas būtų suvalstybintas ir priklausytų ne pradžios mokslo departamentui, bet specialių mokyklų departamentui.
     P. Maldeikis parengė aklųjų institutui vadovėlių, pagamino reljefinių žemėlapių, schemų ir planų. Rašė ne tik bendrosios pedagogikos klausimais, bet spaudoje paskelbė straipsnių ir apie aklųjų lavinimą. Lietuvos aklųjų biblioteka Brailio raštu išleido (1992) jo straipsnių rinkinį "Aklųjų auklėjimo kelias".
     Dirbdamas Kauno mokytojų seminarijos direktoriumi, į seminariją mokytis priėmė aklųjų instituto auklėtinį Antaną Jonyną, kuris ją baigė 1944 m. pavasarį.
     P. Maldeikis 1944 m. vasarą pasitraukė į Vakarus, ten dirbo įvairų pedagoginį ir kultūrinį darbą, parašė ir išleido nemažai knygų. Mirė 1993 m. lapkričio 11 d. JAV, palaidotas prie Čikagos Švenčiausiosios Mergelės gimimo bažnyčios šv. Kazimiero lietuvių kapinėse.
    
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]