SPORTAS


Lidija LUKŠYTĖ

Portugalijoje iškovota net 16 medalių


Lietuvos sportininkų delegacijaRugsėjo 7-12 dienomis Portugalijos sostinėje Lisabonoje vyko dešimtasis Europos aklųjų ir silpnaregių lengvosios atletikos čempionatas, kuriame Lietuvai atstovavo 10 Aklųjų sporto federacijos sportininkų, iškovojusių net 16 medalių. Čempionate dalyvavo 350 sportininkų iš 29 šalių.
    
Rinktinėje - dvi naujos narės
     Dalyvauti Europos čempionate daugiausia sportininkų vyko iš Kauno. Tai dukart Seulo parolimpinių žaidynių čempionas, Barselonos ir Atlantos parolimpinių žaidynių prizininkas, daugkartinis pasaulio ir Europos lengvosios atletikos čempionatų nugalėtojas ir prizininkas Vytautas Girnius (treneris Bronislavas Giržadas), Atlantos parolimpinių žaidynių prizininkas, 1998 m. pasaulio čempionato rutulio stūmimo rungties čempionas Rolandas Urbonas (treneris Jonas Burakovas), pasaulio ir Europos čempionatų nugalėtojas ir prizininkas Kęstutis Bartkėnas bei rinktinės debiutantė jo žmona Diana Bartkėnienė (abu treniruoja Alfonsas Buliuolis), ieties metikas ir V. Girniaus treneris Bronislavas Giržadas.
     Vilniečių ir panevėžiečių šįkart vyko po 3. Vilniaus ir Lietuvos garbę gynė Pedagoginio universiteto studentai: Lina Liaudinskaitė (treneris Valentas Sabaliauskas), Saulius Leonavičius (treneris Romas Sausaitis) ir Linas Balsys (trenerė Felicija Karoblienė). Be Barselonos ir Atlantos parolimpinių žaidynių prizininkės, pasaulio ir Europos čempionatų nugalėtojos panevėžietės Sigitos Markevičienės bei jos trenerio Sergejaus Sokolovo, rinktinėje buvo pirmą kartą dalyvauti į Europos čempionatą vykusi Dangutė Skėrienė (treneris Sergejus Sokolovas ir Jonas Auga).
     Nors čempionato debiutantės - Dangutė Skėrienė ir Diana Bartkėnienė - rezultatais nenustebino, tačiau sugebėjo iškovoti 3 medalius. D. Skėrienė rutulį nustūmė 9.98 m ir buvo trečia, D. Bartkėnienė po šuolių į aukštį ir į tolį pasipuošė dviem bronzos medaliais.
    
Kęstutis Bartkėnas - Europos čempionas
     Didžiausias laimėjimas šiame čempionate - Kęstučio Bartkėno iškovoti 3 aukso medaliai ir pasiektas 10.000 m nuotolio Europos bėgimo rekordas - 32.33:08. Niekas iš sportininkų Kęstučio neįstengė pralenkti nei bėgant 1500 (4.08.78), nei 5000 m (15.34.67) nuotolius.
     Kaip sakė grįžtančių iš čempionato oro uoste laukęs Kęstučio treneris Alfonsas Buliuolis, bėgiko laimėjimai jam buvo ne naujiena, nes sportininko rezultatų būta ir geresnių. "Mane pradžiugino 1500 m nuotolio rezultatas, nes pagrindinė Kęstučio rungtis turėjo būti 10 kilometrų, o kitos - pagal situaciją, - sakė treneris. - Jis buvo tikrai gerai pasirengęs čempionatui, tad viskas vyko taip, kaip ir tikėtasi". Paklaustas apie 2000 metais Sidnėjuje vyksiančias parolimpines žaidynes, A. Buliuolis sakė: "Duok, Dieve, kad viskas gerai pavyktų, nes rengiantis Sidnėjui reikės kur kas daugiau dirbti ir susitikti su rimtesniais varžovais".
     Nuo K. Bartkėno stengėsi neatsilikti ir Linas Balsys, kartu bėgęs visus tris nuotolius ir į Lietuvą parsivežęs 3 bronzos medalius. Buvo malonu matyti, kaip finišo liniją kerta lietuviai, kaip lipa ant apdovanojimų pakylos, kaip plevėsuoja iškart dvi Lietuvos Respublikos vėliavos ir klausytis, kaip skamba Tautinė giesmė.
    
Daugkartiniai čempionai liko antri
     Ieties metimo sektoriuje Vytauto Girniaus mesta ietis skriejo 38.99 m. Tai buvo antras rezultatas. Šiame čempionate toliausiai - 40.54 m - ietį numetė Vokietijos atstovas Rajekas Hauckė. Iškovoti aukso nepavyko ir Sigitai Markevičienei. 800 m nuotolį Sigita įveikė antra, o bėgdama 400 m finišavo trečia.
     Šio čempionato metu beveik trečdalį dalyvių kankino virškinimo sutrikimai. Tai buvo matyti ir iš sportininkų savijautos. Lenkai, suomiai, čekai, švedai pabuvojo net Lisabonos ligoninėse. Nors organizatoriai kvietė gydytojų konsultantų, delegacijos vadovai turėjo stebėti, ką sportininkai valgo, geria, tikrosios negalavimų priežastys nebuvo išaiškintos. Dėl prastos savijautos S. Markevičienė nebėgo 5000 m.
    
Keistos regėjimo grupės
     Šio čempionato metu ypač didelis dėmesys buvo skiriamas sportininkų regėjimo grupėms. Net 4 sportininkai neteko B3 grupės ir prarado teisę dalyvauti Europos čempionate. Ankstesniuose čempionatuose dalyvavęs B2 grupėje, Rolandas Urbonas šiemet pateko į B3. Tačiau tai jam nesutrukdė pagerinti disko metimo ir rutulio stūmimo Lietuvos Respublikos aklųjų ir silpnaregių rekordų. Nustūmęs rutulį 14.70 m, Rolandas iškovojo aukso medalį, o tarp disko metikų (40.13 m) buvo antras.
     Nušokusi į tolį 4.69 m, Lina Liaudinskaitė buvo antra, o per 14.16 sekundės nubėgusi 100 m, apdovanota bronzos medaliu. Bronislavas Giržadas tarp ieties metikų liko šeštas, o Saulius Leonavičius dėl prastos savijautos pasirinktų nuotolių nebaigė.
    
Didžiulis dėmesys - Rytų Timorui
     Dėl neramumų Rytų Timore Europos Sąjungos šalyse, tarp jų ir Portugalijoje, surengta daugybė akcijų. Portugalijos delegacijos nariai viso čempionato metu dėvėjo tik baltus marškinėlius, o prie apdovanojimų pakylos ant balto audeklo buvo užrašyta "Timor basta!" (Timorui pakanka). Tylos minute Europos čempionato dalyviai pagerbė Rytų Timoro aukas, kelioms minutėms buvo sustabdytas šalies transportas, niekas nedirbo.
     Kasdien Lisabonoje vyko protesto akcijos. Teko stebėti, kaip protestavo šimtai į aikštę prie Laisvės prospekto susirinkusių Portugalijos baikerių. Vieną vakarą Portugalijos studentai dainavo serenadas Jungtinių Amerikos Valstijų prezidento žmonai Hilari Klinton. Visi Lisabonos paminklai buvo uždengti juodu celofanu, o balkonuose plevėsavo baltos vėliavos. Baltais taikos kaspinais buvo perrištos ir mašinų antenos ar veidrodėliai.
    
Maudėsi Atlanto vandenyne
     Toks didelis ir svarbus sporto renginys Portugalijoje buvo surengtas pirmąkart, todėl organizatoriai stengėsi, kad čempionatas pavyktų kaip galima geriau. Visų delegacijų nariai gyveno didžiausiame 17 aukštų Lisabonos viešbutyje.
     Kadangi oro temperatūra kasdien būdavo per 30 laipsnių šilumos, lietuviai dažniausiai laisvalaikį leisdavo prie viešbučio teritorijoje esančio baseino. Laisvą popietę buvo surengta ekskursija į Kostą de Kapariką - vieną mėgstamiausių portugalų paplūdimių. Nebuvo galima nepasinaudoti proga panardyti po Atlanto vandenyno bangas. Sportininkai apsilankė ir bene didžiausiame Europos prekybos centre "Colombo", duris lankytojams atvėrusiame tik prieš dvejus metus ir labiau primenančiame augalais apsodintą miestą su gausybe gatvelių nei didžiulę parduotuvę.


Lietuvos aklųjų ir silpnaregių lengvaatlečių medaliai, iškovoti Europos čempionatuose

Metai 

Vieta 

Sport. sk. 

Medaliai 

Iš viso

1993 

Dublinas (Airija) 

4 aukso, 1 sidabro, 1 bronzos 

6

1995 

Valensija (Ispanija) 

4 aukso, 2 sidabro, 3 bronzos 

9

1997 

Ričionis (Italija) 

6 aukso, 2 sidabro, 3 bronzos 

11

1999 

Lisabona (Portugalija) 

10 

4 aukso, 4 sidabro, 8 bronzos 

16

    
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]