KAI YRA PINIGŲ


Henrikas STUKAS

STOMATOLOGAI PATARIA


Kam nėra skaudėję danties? Šį nemalonų, veriantį skausmą patyrėme ne vieną kartą. Anksčiau Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos kiekviename kombinate (vėliau įmonėje) buvo gydytojas-stomatologas. Dabar stomatologas - prabanga. Tik Vilniuje, bendruomenės socialinių paslaugų centre "Vilkpėdė", dar nemokamai protezuojami dantys. Suskaudus ar iškritus dančiui tenka kreiptis į polikliniką. Ten, nors paslaugos nemokamos, už vaistus tenka susimokėti, išimtis - pirmos grupės invalidai. Poliklinikose dažniausiai pasenusi stomatologinė įranga, prastos plombos. Kas turi pinigų, eina į privačius stomatologinius kabinetus ar į stomatologines klinikas. Apie dantų priežiūrą, taisymą ir dar daug ką sutiko papasakoti gydytoja stomatologė Diana Janulionytė.
    
     Burnos higienai - nepakankamas dėmesys
    
     "Išsivysčiusiose šalyse žmonės įpratę taupyti. Iš pirmo žvilgsnio jų atlyginimai yra dideli. Visi bijo vieno - gydytojų. Neduok dieve, pateksi į jų rankas. Kaipmat visos santaupos ištirps. Užsieniečiai taupydami pinigus perka įvairiausių burnos higienos priemonių", - pasakojo Diana.
     Pati svarbiausia sveikų dantų išsaugojimo priemonė - pasta ir šepetukas. Stomatologų tyrimais, senokai įrodyta, jog norint išsaugoti dantis būtina juos valyti. Reikia valyti du kartus per dieną. Valome dvi minutes. Daug kas priklauso nuo dantų pastų. Pasak gydytojos Dianos, naujausioje knygoje apie burnos higieną teigiama, jog šioje sferoje esama daug tyrimų. Kol kas dantis valome ne pačiomis geriausiomis pastomis. Pagal kai kurių dantų pastų klinikinio patikrinimo rezultatus, pati efektyviausia dantų pasta yra "Ultra brite original", antroje vietoje - "Close-cep". Į pirmą dešimtuką patenka mums žinoma pasta "Signal". "Blend-a-med", "Colgate" yra trečiajame dešimtuke. "Aquafresch" pastos yra sąrašo pabaigoje".
     Dantų pastos skirstomos į kelias grupes. Dažniausiai naudojamos pastos su fluoru. Antra pastų grupė skirta žmonėms, smarkiai kenčiantiems nuo karieso. Tokiems skirtos pastos su didesniu fluoro kiekiu. Trečia grupė - pastos jautriems dantims. Ketvirta grupė - balinančios pastos. Tokias pastas galima naudotis tik ribotą laiką: ne ilgiau kaip du mėnesius. Naudojant ilgiau - sudirginamos dantenos, silpnėja emalis. Penktoje grupėje - pastos rūkantiems. Jos efektyviai pašalina tabako nuosėdas, sugrąžina dantims spalvą. Šešta grupė - pastos vaikams. Jose mažiau fluoro.
     Rečiau naudojamos žolių pastos. Jų galima nusipirkti vaistinėse. Žolių pastų kaina įvairi - nuo 10 iki 30 litų už vieną tūbelę. Žolių pastos naudingos, kai kraujuoja dantenos.
     Nepakenktų ir kasdieninis dantenų masažas. Tai galima padaryti dviem būdais. Pirmasis - su dantų šepetėliu. Reiktų pasirinkti minkštą šepetuką ir juo masažuoti dantenas. Kitas būdas - pirštais. Dantenas masažuojame lengvais sukamaisiais, ratiniais pirštų spustelėjimais.
     Kita svarbi priemonė - dantų siūlai. Jie labai populiarūs JAV. Jau ir pas mus vaistinėse, didesniuose prekybos centruose tokių siūlų galima nusipirkti. Kaina - iki 10 litų. Dantų siūlais išvalomi tarpdančiai. Reikia siūlą kišti palengva, atsargiai. Valyti lėtai, nestaigiais judesiais. Dantų siūlai netinka prie periodonto pažeidimų. Skandinavijos šalyse daugiau naudojami dantų krapštukai. Jų taip pat galima nusipirkti.
     Pastaruoju metu televizija, laikraščiai reklamuoja kramtomąsias gumas. Pasak gydytojos Dianos: "Kramtomoji guma - geras dalykas. Reiktų kramtyti ne visas, o tik neturinčias cukraus - su ksilitu. Jos sumažina rūgščių poveikį. Per dieną galima sukramtyti ne daugiau kaip tris keturis gabalėlius. Kramtomoji guma - ne itin gelbstinti priemonė. Kramtomosios gumos poveikis priklauso nuo joje esančio ksilito kiekio. Gumoje turi būti ne mažiau kaip šešiasdešimt procentų ksilito. Ksilitas - cukraus pakaitalas, skatinantis seilių išsiskyrimą, o seilės valo dantis. Per daug vartoti kramtomosios gumos nepatariu, nes tai skatina plonųjų žarnų peristaltiką. Sunkiau virškinamas maistas. Gali prasidėti skrandžio uždegimas. Mokslininkai įrodė vieną įdomų dalyką. Jaunimas, kramtydamas gumą, mėgsta klausytis muzikos. Pasirodo, kramtant gumą, klausyti nepatariama, nes silpnėja klausa. Kramtomoji guma jokiu būdu neatstos šepetėlio ir dantų pastos. Vieną kartą atėjusi pacientė skundėsi: "Daug vartoju kramtomosios gumos, o dantys vis tiek genda." Štai ką daro reklama."
    
     Kur gydytis?
    
     Sugedus dantims juos galima gydyti trijose vietose.
     Poliklinikos. Čia dantys gydomi nemokamai. Ne pirmos grupės pacientas už vaistus moka pats. Už geresnę plombą reiks mokėti. Tad ir poliklinikose už dantų tvarkymą tenka mokėti. Nedaug poliklinikų su modernia stomatologine įranga. Nors gydytojai gerai išmano savo darbą, tačiau nemalonių pojūčių pacientas patiria būtent dėl prastos įrangos.
     Stomatologijos kabinetai. Juose už dantų gydymą tenka mokėti. Tokiuose kabinetuose dirba bendros praktikos gydytojai-stomatologai.
     Dantų klinika. Jos mokamos. Čia kainos didesnės negu stomatologijos kabinetuose. Dantų klinikose dirba ne tik savos srities specialistai: chirurgai, periodontologai, ortodontai, implantologai, protezuotojai ir bendros praktikos stomatologai.
     Nemokamai dantis galima susitvarkyti ir protezuoti:

VILNIUJE
AB "Dantis" Vilniaus g. 25 618281
AB "Stoma" Justiniškių g.103 705335
KAUNE
AB "Stomatologijos poliklinika Vytauto pr. 14. 227184
Kalniečių poliklinika Savanorių pr. 369. 714400
KMUK ortopedinės stomatologijos klinika Mickevičiaus 9 727833, 727865, 225159
Dainavos poliklinika Pramonės pr.31 766355
"Dentima" Maironio g. 26a 203101
KLAIPĖDOJE
Pasak Klaipėdos TLK direktoriaus Virgilijaus Vanago: "Dantys protezuojami visur pagal gyvenamąją vietą".
ŠIAULIUOSE
Stomatologijos poliklinika Vytauto g.101 522381
Pastaba: informaciją suteikė Valstybinės teritorinės ligonių kasos.

    
     Apie plombas
    
     Pasak gydytojos Dianos, geriausios - helio plombos. Tai šviesoje kietėjantys kompozitai. Jų privalumai: estetiškumas, galima pasirinkti pagal danties spalvą, ją sunkiai tirpina seilės. Ne taip seniai atsiradusios helio plombos tvirtumu nenusileidžia sidabrinėms. Jos mechaniškai atsparios. Helio plombos nepigios. Jų kaina - nuo 70 iki 120 litų. Pasirenkantiems helio plombas reiktų žinoti, jog ji dedama su specialia lempa, švitinant. Helio plombą reiks keisti 2-3 kartus rečiau negu paprastą."
     Paprastos plombos. Jas deda poliklinikose. Paprastos plombos laiko neilgai. Jos nėra atsparios seilėms, lūžta, o besiplėsdamos išlaužia dantį. Po metų pakeičia spalvą.
     Sidabrinės plombos. Jas atmename nuo vaikystės laikų. Pas mus jų atsisakoma, o JAV jos populiarios. Atsisakoma dėl gyvsidabrio skleidimo į aplinką. Su seilėmis gyvsidabris patenka į žmogaus vidų.
     Stiklo jonomerinės plombos. Jos dedamos ten, kur daug seilių. Šias plombas parenka stomatologas. Visas kitas renkasi pats pacientas.
    
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]