SPORTAS


Lidija LUKŠYTĖ

GARBĖ ŽAISTI SU PRIZININKAIS


Birželio 11-12 dieną Olandijoje, Leideno mieste, vyko tarptautinis golbolo turnyras, skirtas Olandijos aklųjų sporto organizacijos 40-mečiui. Garbingų svečių ir dalyvių teisėmis Tarptautinės aklųjų sporto organizacijos (IBSA) iždininko kvietimu turnyre dalyvavo ir Lietuvos golbolo rinktinė.
     Dėl finansinių sunkumų į Olandiją vykta mikroautobusu, todėl nuvykę į Leideną buvome jau pavargę. Tik atvykę patekome į tikrą sportininkų šventę: viename miesto restoranėlių buvo surengtas vakarėlis, kuriame grojo olandų popmuzikos grupė. Tarptautinės aklųjų sporto asociacijos iždininkas Keitas Smitas, sveikindamas susirinkusiuosius, pabrėžė, jog olandai labiausiai didžiuojasi į turnyrą atvykusiais 1998 m. Pasaulio čempionato trečiosios vietos laimėtojais lietuviais. Mūsų šalies golbolo rinktinę dvidešimt penkto turnyro komandos sutiko plojimais.
     Šeštadienio rytą po trumpos Leideno miesto mero sveikinimo kalbos prasidėjo tarptautinis turnyras. Kadangi šis turnyras buvo surengtas kaip didžiulė golbolo šventė, sukviesta daug komandų, kurios buvo suskirstytos į keturis pogrupius. Tiesa, ne visose iš jų žaidė profesionalai. Lietuviams teko puiki proga ne tik pamatyti, kaip golbolą žaidžia nėkart jo nežaidę regintieji, bet ir komandos vadovams išbandyti savo jėgas aikštėje. Dviejuose integraciniuose pogrupiuose žaidė Olandijos aklųjų ir silpnaregių rėmėjai, žurnalistai, moksleiviai ir kt. Salė, kurioje žaidė pirmąkart golbolą žaidžiantys regintieji, skambėjo nuo juoko. Buvo juokinga jau tai, kaip regintieji su golbolo akiniais vaikšto po salę, ką jau kalbėti apie žaidimą. Nors šiose salėse teisėjavę teisėjai nebuvo tokie griežti, kone kas trečias metimas buvo nukreiptas ne į varžovų vartus, o į užribį, komandos draugą, savo vartus, žiūrovus... Dar juokingiau buvo stebėti, kaip buvo ginamasi. "Mėlynių" komanda, kurioje teko žaisti, užėmė penktąją vietą.
     Per turnyrą mūsų rinktinė, papildyta dviem naujais nariais Valerijumi Kanevičiumi ir Dovidu Kernagiu, nepatyrė nė vieno pralaimėjimo. Deja, finalinis susitikimas su Leideno komanda buvo šiek tiek komplikuotas. Nei teisėjai, nei dalyviai nesitikėjo lygiųjų. Teisėjas informatorius net pažadėjo perplaukti kanalu iki viešbučio, jei susitikimas baigsis lygiosiomis. Tačiau varžybos yra varžybos: nelauktai susitikimas baigėse lygiosiomis - 1:1, o tai sukėlė ir susirinkusiųjų nuostabą, ir teisėjo informatoriaus išgąstį. Kad būtų išaiškinti turnyro nugalėtojai, mesti baudiniai. Šiuo atžvilgiu pranašesni buvo lietuviai, susitikimą laimėję 3:1.
    
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]