SOCIALINĖS ĮSTAIGOS


Antanas MONKEVIČIUS

NEMOKAMOS PASLAUGOS


Šių metų kovo ketvirtą dieną Vilniuje, Žemaitės g. 21, buvo atidarytas Bendruomenės socialinių paslaugų centras "Vilkpėdė". Apie centro atidarymą rašyta "Mūsų žodžio" ketvirtajame numeryje. Šis centras jau dirba keletą mėnesių. Per tą laiką jau pagelbėjo penkiems šimtams žmonių, I, II grupės invalidams, seneliams. Tokie bendruomenės centrai pas mus - naujovė. Šiais nelengvais laikais, kai už viską tenka mokėti, vyresnio amžiaus žmonės nepatikliai žvelgia į nemokamas paslaugas. Mieste sklinda gandai, jog už "Vilkpėdės" centre suteiktas paslaugas seneliai, neįgalieji privalės mokėti. Net teigia, jog bus išskaičiuota iš pensijos. Šiame straipsnyje pabandysime išsiaiškinti, ar tokiose kalbose yra tiesos. Čia padės vienas iš Socialinių paslaugų centro "Vilkpėdė" socialinių darbuotojų Algimantas Arbočius.
    
     Pradžia ir skaičiai
     A.Arbočius teigia: "Socialinės paslaugos - jokia naujovė. Dar anais laikais ir tarprajoninė valdyba, ir kultūros namai, ir biblioteka teikdavo įvairiausių paslaugų. Dabar paslaugų teikimas sukoncentruotas vienoje vietoje. Tai padaryta galvojant apie žmones. Seneliui ar neregiui tereikia ateiti ar paskambinti telefonu 310 633, ir patys "Vilkpėdės" socialiniai darbuotojai atskubės į pagalbą".
     Pagrindinis centro tikslas - teikti socialines paslaugas namuose ir centre pagyvenusiems ir negalę turintiems žmonėms, plėsti ryšius su sveikųjų bendruomene, padėti turintiems negalę žmonėms į ją integruotis, skatinti savigalbą, įtraukti moksleivius ir studentus, savanorius į centro veiklą pagal principą: gerumą kurti gerumu.
     Socialinių paslaugų centre dirba nedaug žmonių. Yra trys etatiniai darbuotojai: Algimantas Arbočius, Ramutė Gelažanskienė ir Giedrius Stoškus. Centro darbas pamažu įsibėgėja. Deja, normaliam darbui stinga lėšų. Nors projektai yra pateikti keli, atsakymo nesulaukta. Socialinių paslaugų centras "Vilkpėdė" lėšas gauna iš Vilniaus miesto savivaldybės ir Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos. Socialinio centro veiklai metams reiktų 100 tūkstančių litų, o gauna vos 40 tūkstančių. Trūkstamų lėšų ieško patys.
    
     Centro paslaugos
     Centras teikia pagalbą I, II grupės invalidams nepriklausomai nuo jų gyvenamosios vietos, padeda ir kitiems socialiai remtiniems žmonėms, neatsižvelgiant į invalidumo grupę. Tai gali būti senelis, žmogus, turintis mažas pajamas. Ne invalidams atrankos kriterijus - turi gyventi Vilkpėdės seniūnijoje. Šiuo metu "Vilkpėdės" bendruomenės centras teikia dvylika paslaugų.
     JURISTO PASLAUGOS. Ši paslauga labai populiari. Jei iš pradžių teisininkas Giedrius Stoškus beveik darbo neturėjo, dabar vos spėja aptarnauti interesantus. Teisinės paslaugos įvairiopos. Tai konsultacija, ieškininio pareiškimo surašymas, dokumentų parengimas ir padavimas į teismą, atstovavimas teisme. Interesantai patenkinti šia paslauga. Jauną gabų teisininką Giedrių Stoškų ne vienas giria. Jo paslaugomis pasinaudojo keliasdešimt interesantų.
     TARPININKAVIMAS ĮSIDARBINANT. Darbingo amžiaus neregiams ir silpnaregiams įsidarbinti padeda Ramutė Gelažanskienė. Tai tikrai nelengvas darbas. Jokia čia paslaptis, jog neregį ar silpnaregį ne kiekvienas darbdavys nori priimti. Aklųjų įmonėse sumažėjus darbo vietų skaičiui, Ramutės kabineto durys neužsiveria. Kiekvienas tikisi nors mažiausio darbelio. Šias metais devyniems masažuotojams surastos darbo vietos.
     SOCIALINĖ - PSICHOLOGINĖ PAGALBA. "Gyvenant kaupiasi įvairiausių problemų. Ateina laikas, kai būtina išsipasakoti, išsisakyti. Ne kiekvienas tai daro su namiškiais. Kai kas jų ir neturi. Suprantant tai, "Vilkpėdės" centre ir siūloma ši paslauga. Tiesa, kol kas profesionalaus psichologo neturime. "Kunigo" pareigas atlieka tai Ramutė, tai aš. Šia paslauga pasinaudojo tik keli žmonės. Matyt, lietuviams būdingas uždarumas, visko laikymas savyje," - sakė Algimantas.
     DANTŲ PROTEZAVIMAS. Norint patekti pas dantų protezuotoją reikia iš pradžių ateiti į Socialinių paslaugų centrą "Vilkpėdė". Čia išduodamas talonėlis. Su juo ir keliausite pas gydytoją, kuris kol kas yra Skroblų g. 15, name - ten pat, kur ir vaistinė. Dažniausiai dantų gydytojas regėjimo negalę turintiems žmonėms padeda ir nepaisydamas 250 litų sumos (tiek įvertinta viena paslauga): padaręs vieną plokštelę, padaro ir kitą.
     MASAŽAS. Ši paslauga bus teikiama nuo šių metų liepos pirmos dienos. Masažuotojas dirbs ne centro patalpose: sulaukęs iškvietimo atvyks į namus. Nusprendę kviestis masažuotoją turite kreiptis į polikliniką. Ten iš gydytojo reikia gauti pažymą, jog jums masažas būtinas.
     DOKUMENTŲ KOPIJAVIMAS IR DAUGINIMAS. Tai labai populiari paslauga. Ja naudojasi ne tik regos invalidai, bet ir sveikieji. Aplinkui nėra tokios paslaugos. Žmonės, sužinoję apie tai, vis ateina ir ateina. Per mėnesį nukopijuojama apie 600 lapų.
     TRANSPORTAS. Kol kas centras savo transporto neturi. Esant būtinybei mašina leidžia naudotis LASS centro taryba arba Alytaus ir Vilniaus apskričių taryba. Kartais gelbsti Lietuvos aklųjų biblioteka. Visi dokumentai automobilį gauti seniausiai pateikti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai. Socialinių paslaugų bendruomenės centre lankėsi iš miesto savivaldybės kelios komisijos. Automobilį žada. Deja, kol kas jo nesulaukta.
     NAMŲ BEI BUTŲ TVARKYMAS. Iki šiol dėl šios paslaugos reikėdavo kreiptis ne į centrą, o į Vilniaus miesto ir rajono tarybos pirmininkę Zelmą Vaisiūnienę, kuri susisiekdavo su LASUC. Dabar, norint sutvarkyti butą, reikia skambinti A.Arbočiui ir tikrai jūsų butas bus sutvarkytas. Butus tvarko LASUC mokiniai, savanoriai.
     KIRPIMAS. Yra sutarta su darbo rinkos mokymo centro direktore, kuri maloniai padeda žmonėms su negale: per mėnesį kelis kartus atsiunčia jaunas kirpėjas. Kirpėjos kviečiamos, kai yra 5-6 norintieji. A. Arbočius prieš tai paskambina užsiregistravusiems ir pasako, kada bus kirpėjos. Pas tuos, kurie negali išeiti iš namų, kirpėjos pačios atvyksta. Alberto Bombul nuomone: "Seniems žmonėms, kaip apkerpa, taip gerai. Juolab, ši paslauga nemokama. Praeitą mėnesį mane su žmona apkirpo tikrai gerai. Jauna mergaitė stengėsi iš visos širdies. Šį kartą šiek tiek nepasisekė. Tikiuosi, kitas kartas bus geresnis."
     SKALBIMAS. Kol kas centras teturi vieną skalbimo mašiną. Kada tik žmogus pageidauja, tada ir skalbiama. Skalbinius jis gali pats atsinešti arba lankomosios globos darbuotojas tuo pasirūpins. Po valandos skalbiniai būna švarūs. Viena blogybė - kol kas skalbiniai grąžinami nesausi ir nelyginti. Jau baigiama pastato rūsyje įrengti skalbykla. Įrengus ją, skalbiniai bus ne tik švariai išskalbiami, bet išdžiovinami ir išlyginami. Kitais žodžiais tariant, skalbinius interesantas atsiims kaip iš skalbyklos.
     MEDICINOS SESELĖS PASLAUGOS. "Vilkpėdės" centrui padeda medicinos seselė ir felčerė. Seselės vaistus suleidžia nemokamai. Išsikvietus seselę būtina turėti vaistus ir vienkartinius švirkštus. Kol kas centras nemokamų vienkartinių švirkštų neturi.
     Šio centro socialinis darbuotojas A.Arbočius užtikrino, jog nuo šių metų rugsėjo pirmos dienos centras suteiks dar kelias paslaugas. Nemokamai galėsite naudotis staliaus, elektriko, santechniko paslaugomis. Pasak pono Algimanto, gal darbai bus ne itin kokybiški, bet vandens maišytuvai, vamzdžiai tikrai netekės. Stalius pakeis spynas, suremontuos duris, langus. Elektrikas aptvarkys elektros instaliaciją. Taip pat prireikus padažys langus, ištapetuos sienas.
    
     Problemų verpete
     Be problemų neapsieinama. Atidarius centrą, žmonės į jį žvelgė nepatikliai. Štai ką papasakojo A.Arbočius: "Pirmosiomis darbo dienomis sulaukėme nemažai skambučių. Žmonės skambino ir klausė vieno ir to paties: kas sugalvojo šias paslaugas, ar jos nemokamos? Žmonės netiki, jog paslaugos gali būti nemokamos. Pikti liežuviai paskleidė įvairiausių gandų. Matyt, kažkam centras užkliuvo.
     Centre darbuotojai dirba iš pašaukimo. Jau keli mėnesiai vėluoja atlyginimai. Jie nedidukai. Kita problema - neaiški ateitis. Su socialinių paslaugų centro "Vilkpėdė" darbuotojais darbo sutartys sudarytos tik vieneriems metams. Juos nuolat kankina nežinia. Tai trukdo normaliam darbui. Nebodami materialinių sunkumų, jie dirba nelengvą socialinį darbą. Per tokį trumpą laiką gauta kelios labdaros siuntos. Firma "Forsija" parūpino riešutų, traškučių, arbatos. Avalynės fabrikas "Viktorija" skyrė naujos nenešiotos moteriškos avalynės. Nuolat yra padėvėtų rūbų. Jų pasirinkimas ir kiekis neribojamas.
     Bendruomenės socialinių paslaugų "Vilkpėdė" centras įrengtas ne iki galo. Pasak pono Algimanto, tenka nerimauti dėl neregių, nes nėra orientyrų. Aplink pastatą tebevyksta statybiniai darbai. Štai nutiesęs šaligatvį, gali kitą dieną atėjęs surasti išardytą. Pasikvietus žmogų į centrą, einama pasitikti prie vartelių. Reiktų kuo greičiau sutvarkyti aplinką. Praverstų ir nedidelė kavinukė.
     Kaip ten bebūtų, Bendruomenės socialinių paslaugų centras "Vilkpėdė" veikia. Jis laukia lankytojų. Darbas nesustoja. Ne be reikalo yra vieno garsaus išminčiaus pasakyta: norėdamas padėti sau - padėk kitiems.
     Kreipkitės telefonu 8-22 310633 ir jums padės.
    
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]