NEREGYS IR VISUOMENĖ


SILPNAREGIŲ DIENA


Vokietijos aklųjų ir silpnaregių sąjunga birželio 6-ąją Vokietijoje paskelbė silpnaregių diena.
    
     Šių metų kovo mėnesį penkiolikos regioninių Vokietijos aklųjų ir silpnaregių sąjungos organizacijų atstovai Kaselyje tarėsi, kokia gi turėtų būti silpnaregių diena. Kai kurie į pasitarimą atvyko jau žinodami, ko norėtų iš šio renginio. Buvo net tokių, kurie jau turėjo konkrečių pasiūlymų. Kiti, ruošdamiesi susitikimui, daugiau laiko buvo paskyrę silpnaregių dienos prasmės ieškojimams.
     Visi vieningai sutarė, jog ši diena neturėtų konkuruoti su Tarptautine baltosios lazdelės diena. Silpnaregių diena - tai papildoma galimybė aklųjų ir silpnaregių organizacijoms dar kartą atkreipti visuomenės dėmesį į regėjimo negalę turinčių žmonių problemas. Vokietijos aklieji ir silpnaregiai mano, kad per spalio 15-ąją - Tarptautinę baltosios lazdelės dieną - visuomenę pasiekianti informacija dažnai būna ribota ir skurdoka.
     Kol kas dar nepavyko sukurti silpnaregių dienos logotipo, nes nė vienas iš pasiūlytų projektų nesulaukė daugumos pritarimo. Todėl šių metų dienos simboliu pasirinktas stipriai stokojantis ryškumo (taip jį turėtų matyti silpnaregis) Leonardo da Vinci paveikslas "La Gioconda". Mums labiau žinomi plakatai, atvirukai, lankstinukai ir kita informacinė medžiaga su Monos Lizos atvaizdu. Vokiečiai tikisi, kad kiekvienam gerai pažįstamas paslaptingas Monos Lizos šypsnys pasitarnaus ir neregių labui.
Straipsnyje minimas plakatas     Idėja panaudoti šį paveikslą agitaciniu tikslu kilo Bavarijos akliesiems ir silpnaregiams, kai šie sumanė išleisti brošiūrą "Aš matau kitaip nei tu" ("Ich sehe so wie du nicht siehst"). Beje, nemažai šiai dienai skirtos informacinės medžiagos regioninės organizacijos įsigijo dar prieš kelis mėnesius iki silpnaregių dienos.
     Birželio 6-osios - silpnaregių dienos renginiuose turėtų dalyvauti visos akliesiems ir silpnaregiams svarbios institucijos. Pavykusiais vokiečiai pripažins tuos renginius, kuriais pasiseks atkreipti visuomenės dėmesį. Šių metų silpnaregių dienos pagrindinė tema - vaizdą didinančios priemonės. Vokiečiams daug problemų kyla dėl to, kad apie tai, kokios tiflopriemonės žmogui reikia, nusprendžia ligonių kasos. Nemažai problemų silpnaregiams, besinaudojantiems visuomenėje vaizdą didinančiomis priemonėmis, sudaro aplinkiniai, nevengiantys neetiškų komentarų.
     Ne paslaptis ir tai, kad su šia diena siejama mintis į Vokietijos aklųjų ir silpnaregių organizacijų veiklą įtraukti kuo daugiau žmonių turinčių regėjimo problemų, dar nieko negirdėjusių apie tas organizacijas. Ši diena visuomenei turi dar kartą priminti: ne kiekvienas žmogus su akiniais yra silpnaregis, tačiau regėjimas gali pradėti silpti kiekvienam.     

Pagal "Die Gegenwart" parengė V.G.
 
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]