PARODOS


Augustinas ROTUNDAS

SKUBĖKITE SUSITIKTI SU ISTORIJA!


Jano Mateikos paveikslo “Žalgirio mūšis” fragmentasPasakoti apie tai, kas buvo Žalgirio mūšis ir ką jis reiškė Lietuvos istorijai, būtų daugiau negu skaitytojo negerbimas - tą mūšį mes įsiurbėme visi su motinos pienu arba bent jau su pirmosiomis perskaitytomis knygomis apie kryžiuočius ir herojišką lietuvių kovą su jais. Galima nebent būtų pridėti visiems seniai žinomą, tačiau kaskart iš naujo apmąstomą tiesą, kad kiekvienos tautos istorijoje esti įvykių, prie kurių nuolatos grįžtama. Lietuvos istorijoje toks įvykis buvo Žalgirio mūšis. Tad naudokimės proga ir atraskime tą įvykį dar kartą ir mes. Vilniuje, Taikomosios dailės muziejuje, jau du mėnesiai eksponuojamas lenkų dailininko Jano Mateikos paveikslas "Žalgirio mūšis". Lietuvoje paveikslas bus rodomas iki liepos 16 dienos, o paskui vėl iškeliaus į tėvynę. Tad skubėkime susitikti su istorija! Jau dabar galime tvirtai pasakyti, kad "Žalgirio mūšio" atvežimas į Vilnių - yra šis tas daugiau nei meno pasaulio reiškinys: per trumpą laiką paveikslą aplankė 55 tūkst. žmonių. Pats paveikslas yra beveik 5 m aukščio ir 10 m pločio. Anot menotyrininko Vyginto Malinausko, "Žalgirio mūšį" net galėtume vadinti kelių paveikslų kompozicija. Tuose "paveiksluose" pavaizduotos atskiros mūšio scenos bei fazės. Menotyrininkai ir istorikai "Žalgirio mūšyje" atpažino 90 realių istorinių asmenybių.
     Kartu su paveikslu iš Lenkijos karo muziejaus į Vilnių atkeliavo ir paimtos Žalgirio lauke kryžiuočių vėliavos, to meto ginkluotė. Visa tai eksponuojama šalia paveikslo ir sudaro istorinį jo foną. J. Mateika "Žalgirio mūšį" nutapė 1878 metais. Neregiams turėtų būti įdomus faktas, jog dailininkas dirbo jau būdamas trumparegis, atsitraukęs nuo paveikslo per metrą ar pusantro, jau nebeįžiūrėdavo kai kurių savo paties ranka nutapytų detalių.
     Regėjimo negalę turintys žmonės, atėję į muziejų, galės gauti nedidelį magnetofoną, ausines ir garso juostelę su patyrusio menotyrininko V. Malinausko parengtu parodos komentaru.
    
DĖMESIO
    
     Taikomosios dailės muziejus Vilniuje, Arsenalo g. 3, laukia jūsų! Muziejus veikia visomis savaitės dienomis nuo 11 valandos, išskyrus pirmadienį. Paskutinė lankytojų grupė įleidžiama 17 val. 30 min. Grupė turėtų būti ne didesnė kaip 30 žmonių. Muziejaus darbuotojai prašo: prieš atvykdami dar pasiskambinkite ir susitarkite dėl konkretaus laiko.
     Tel. pasiteirauti: 61 25 48.
 
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]