KAI YRA PINIGŲ


Henrikas STUKAS

KOKIA VONIA GERIAU?


Artėja vasara. Šiuo metų laiku ne vienas ruošiasi atnaujinti savo būstą. Pradėkime nuo vonios kambario. Viskas lyg ir gerai, tik štai pati vonia jau keliolika metų yra be jokio remonto - emalės paviršius subraižytas, kai kur net atšokęs. Nori ar nenori, tenka kažką daryti. Yra dvi galimybės. Pirmoji - restauruoti. Restauruoti galėtų ir į namus pasikviestas meistras, deja, meistrai darbą atlieka nelabai kokybiškai. Aišku, vonią geriau nuvežti į Lentvario "Kaitros" gamyklą - ten atnaujins. Atnaujinimas kainuos kelis šimtus litų. Paaiškėjus, jog vonia neberestauruotina, galima nusipirkti kitą vonią: ten parduodamos tiek naujos, tiek restauruotos vonios. Kitas būdas - paprastesnis ir kartu atsakingesnis: nueiti į parduotuvę ir nusipirkti naują vonią. Apie naujas vonias šį kartą ir pakalbėsime, pasikonsultavę su žmonėmis, prekiaujančiais voniomis.
    
Vonių rūšys
     Pirkėjas parduotuvėse vonią gali išsirinkti pagal pageidaujamą dydį, formą, medžiagą, spalvą ir net svorį, su rankenomis ar be jų. Beje, prieš kelerius metus buvo populiarios spalvotos vonios. Jas tikrai nelengva priderinti prie interjero: praustuvų, plytelių, klozeto. Dabar populiaresnės baltos spalvos vonios, kurias lengviau derinti.
     Parduotuvėse siūlomos vonios yra nuo metro iki metro devyniasdešimties centimetrų ilgio. Sovietinio standarto namų butuose telpa 1,50-1,70 m ilgio vonia.
     Ketaus vonios. Mes prie jų įpratę. Beveik visuose sovietmečiu statytuose daugiaaukščiuose namuose ketaus vonios. Jos labai sunkios. Šių vonių privalumas: jose lėtai aušta vanduo. Ketaus vonių galima ir dabar nusipirkti. Jų yra vokiškų, prancūziškų. Kainuoja nuo 1200 iki 1300 litų. Lietuviška ketaus vonia (1,70 m ilgio) kainuoja apie 900 litų. Jas gamino tik "Kaitros" gamykla. Šiuo metu ketaus vonios Lietuvoje nebegaminamos. Jas pakeitė metalinės vonios.
     Metalinės vonios. Kitaip vadinamos "barškančios". Pilant vandenį į ją - barška. Parduotuvėse tokių vonių tikrai didžiulė pasiūla. Jos gaminamos iš plono 2,3 mm storio plieno. Norint išvengti barškėjimo ir pagerinti šilumines savybes, specialistai tokias vonias rekomenduoja pašiltinti. Pats populiariausias būdas - vonios dugną bei kraštus iš išorės apipurkšti statybinėmis putomis. Vidutinio dydžio vonios izoliacijai prireiks 2 indelių (vieno statybinių putų indelio kaina 15-20 litų). Plieno vonios kaina - nuo 390 iki 1000 litų. Vonios kaina priklauso nuo gamintojo. Vokiškoms "Bamberger" vonioms gamykla suteikia 10 metų garantiją. "Bamberger" 3,5 mm storio vonia kainuoja 700 litų. Plieno vonios gaminamos ir su rankenomis. Jos yra brangesnės keliasdešimčia litų. Plieninės vonios privalumas: greičiau įkaista. Trūkumas: vanduo greičiau atvėsta. Metalinės vonios nėra populiarios. Jas labiau perka įvairios įstaigos bei bendrabučiai. Pati pigiausia lietuviška "Kaitros" vonia kainuoja 283 litus.
     Be minėtųjų ketaus ir plieno vonių, pirkėjas gali įsigyti ir iš kitokių medžiagų. Anksčiau gamintos keramikinės vonios nepasiteisino. Prieš pusantrų metų Lietuvoje pradėtos gaminti ir kitokios vonios - iš polistirolo, sustiprinto stiklo pluoštu.Polistirolo vonios išlaiko pastovią vandens temperatūrą (per valandą nukrinta apie du laipsnius.) Jos lengvai valomos įprastinėmis skystomis valymo priemonėmis, atsparios pažeidimams. Polistirolo vonios daugiausia gaminamos baltos, žalsvos, rausvos spalvos. Gamykloje galima spalvą pasirinkti iš 1001 spalvų ir atspalvių paletės.
     Akrilu dengtos vonios. Akrilas - viena šiuolaikinių medžiagų, kuri naudojama vonių gamybai. Akrilas yra tvirtas ir lengvas. Juo padengtas vonių paviršius - lygus bei blizgantis, atsparus karšto vandens ir daugelio buityje naudojamų chemikalų poveikiui. Akrilas lengvai valomas skystomis valymo priemonėmis. Jis pasižymi geromis izoliacinėmis savybėmis, ilgai išlaiko pastovią vandens temperatūrą. Atsitikus nelaimei, subraižius vonios paviršių, jį galima atnaujinti namų sąlygomis: tam prireiktų šlifavimo popieriaus, poliravimo priemonių.Akrilo vonių yra pačių įvairiausių formų bei dydžių: apvalių, pusapvalių, pailgų, ovalinių, stačiakampių. Jas galite pasirinkti pagal turimą vonios kambario plotą. Akrilo vonių dažų paletėje yra dvidešimt spalvų. Užsisakius - spalvą galima pasirinkti iš 200 atspalvių. Norintiems įsigyti tokias vonias nedera skubėti. Nors jos pigios, tačiau turi daug trūkumų. Pirmiausia pirkdami akrilo vonią atkreipkite dėmesį į plastiko storį. Kol kas net ir storiausias plastikas nėra toks atsparus kaip metalas. Jei bus pažeistas apsauginis akrilo sluoksnis, giliau esančią plastmasę bus sunku išvalyti. Todėl nereikėtų žavėtis pigiomis ir lengvomis akrilo voniomis, nes subraižyta negražiai atrodys. Tokią vonią galite nusipirkti už pusketvirto šimto litų. Kokybiškesnių kaina siekia iki 2,5 tūkstančių litų. Į Lietuvą akrilo vonios importuojamos iš užsienio. Vonioms garantiją duoda dvejiems metams.
    
Dušas pigiau
     Taupesni žmonės vonias keičia į dušo kabinas. Prausiantis po dušu sunaudojama 5-7 kartus mažiau vandens. Dušo kabinos nėra brangios. Paprasčiausia plastikinė dušo kabina kainuoja 450 litų. Pigiausia stiklinė dušo kabina - per 700 litų. Brangiausia dušo kabina kainuoja 10 tūkstančių litų. Tai ne vien paprastas dušas. Maudantis šioje kabinoje galima ir masažuotis vandens srovėmis. Dušo kabinos labai praverčia gyvenantiems mažuose kambarėliuose. Jos yra patogios ir neužima daug vietos. Dušų kabinų padėklai yra įvairaus gylio. Galima nusipirkti net 27 centimetrų gylio padėklų.
     Nenorėdamas erzinti skaitytojų, straipsnyje neaptariau prabangių vonių. Jų kaina tikrai milžiniška. Tos vonios yra su masažu, reguliuojamomis vandens bangomis ir dar su daug kuo.
    
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]