SOCIALINĖS ĮSTAIGOS


Alvydas VALENTA

PAGALBOS CENTRAI VILNIUJE IR PANEVĖŽYJE


Bendruomenės socialinių paslaugų centras "Vilkpėdė"Beveik prieš metus (1998, "MŽ" Nr.5) pasakojome apie tai, kad Vilniuje, Vilkpėdės seniūnijoje, ketinama atidaryti bendruomenės socialinių paslaugų centrą. Viena jo steigėjų, Ona Kavaliukienė, tada sakė, kad šis centras turėtų pradėti veikti rudeniop arba bent jau prieš Naujuosius metus. Viltys - viltimis, lūkesčiai - lūkesčiais, ne visada jie pildosi, ne visada klojasi taip, kaip žmogus norėtų. Minėtasis centras pernai taip ir nepradėjo veikti, tačiau tai, ką apie jį praėjusių metų pavasarį pasakojo O. Kavaliukienė, nebuvo fantazija ar kokia nors graži iliuzija. Visus metus dirbo žmonių, suinteresuotų tokio centro atsiradimu, komanda, o šių metų kovo 4 dieną buvo galima savo akimis pamatyti jos darbo rezultatus: tą dieną Vilniuje, Žemaitės g. 21, įvyko bendruomenės socialinių paslaugų centro "Villkpėdė" atidarymas.
     Visiškai neperdedant galima sakyti, kad centras sulaukė didelio aukščiausių valstybės institucijų dėmesio: atidaryme dalyvavo LR Seimo narės Elvyra Kunevičienė, Danutė Aleksiūnienė, Birutė Visokavičienė, socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Vilija Blinkevičiūtė, Vilniaus meras Rolandas Paksas, nemažas būrys verslininkų, žiniasklaidos atstovų. Naujajam centrui sėkmės linkėjo prezidentūros atstovė Giedrė Žilinskienė.
     Bendruomenės socialinių paslaugų centrai - naujo tipo vakarietiškos socialinės įstaigos. Viena svarbiausių jų ypatybių: neįgalūs, seni žmonės turi gyventi toje bendruomenėje, kurioje jie gyveno būdami sveiki bei jauni. Kartu bendruomenė įtraukiama į pagalbos šiems žmonėms teikimo procesą. Atsiranda ryšys tarp kartų, šiltesni, žmogiškesni santykiai. Žinoma, tai tik teorinės nuostatos, tačiau jos jau įgyvendinamos: su "Vilkpėdės" socialinių paslaugų centru sutiko bendradarbiauti ir jam padėti netoliese įsikūrusios "Gerosios vilties" vidurinės mokyklos mokiniai.
     Dabar Lietuvoje veikia jau nemažai įvairių centrų - dienos, socialinių paslaugų, tad "Vilkpėdė" nėra vienintelė ar pirmoji pavasarį pranašaujanti kregždė. Tačiau iš tikrųjų yra kiek kitaip: tada, kai centro steigėjų O. Kavaliukienės ir I.Matulienės galvose gimė jo idėja, buvo pradėtas rašyti projektas, Lietuvoje apie panašius dalykus dar mažai kas rimtai temąstė. Kaip ten bebūtų, klausimas, kas pirmesnis, matyt, nėra pats svarbiausias. Svarbiau čia pačios paslaugos ir tie, kam jos bus teikiamos.
     "Vilkpėdėje" bus teikiamos dvejopos paslaugos: paslaugos į namus ir paslaugos pačiame centre. Į namus paslaugos bus teikiamos tik visiškai neįgaliems, nepajėgiantiems savarankiškai apsitarnauti ligoniams ir seneliams. Kitiems, norint gauti vieną ar kitą paslaugą, reikės ateiti į Žemaitės g. 21 (įėjimas iš kiemo pusės). Kokias paslaugas žmonės, apsilankę šiame centre, galės gauti? Jau dabar aišku, kad čia dirbs teisininkas, žmogus, padedantis neregiams įsidarbinti, seneliams ir ligoniams namuose bus teikiamos būtiniausios higienos paslaugos, atvežamas karštas maistas. LASUC profesinio skyriaus moksleiviai, bendradarbiaudami su Centru, padės suremontuoti neregio butą, pataisyti ar pakeisti susidėvėjusią santechniką. "Išsamiau kalbėti apie centre teiksimas paslaugas kol kas dar nenorėčiau, - sakė jo vadovas Sigitas Bilevičius. - Viskas priklausys nuo to, kiek pavyks surinkti pinigų. Geriausia būtų, kad žmonės patys skambintų, teirautųsi, sakytų, kokių paslaugų jiems labiausiai reikia."
     Lygiai tą pačią dieną, kovo 4-ąją, tik keliomis valandomis anksčiau, buvo atidarytas dar vienas - Panevėžio apskrities aklųjų ir silpnaregių socialinio ugdymo centras. Jau pats pavadinimas sako, kad abiejų centrų veikla šiek tiek skirsis: vilniečiai daugiau orientuosis į socialines paslaugas, panevėžiečiai - į ugdymą. Yra ir kitokių skirtumų: vilniečių centras skirtas tiktai "Vilkpėdės" seniūnijos gyventojams, panevėžiečių akiratyje - visa apskritis. Centras pirmiausia padės vaikams, besimokantiems bendrojo lavinimo mokyklose ir suaugusiems žmonėms, neseniai praradusiems regėjimą. Pastaruosius centro tiflopedagogai mokys orientacijos ir mobilumo, Brailio rašto, perteiks reabilitacijos patirtį. Kol kas centras dar tik kuriasi, derinami finansavimo, etatų reikalai. Šios įstaigos direktorė Angelė Žaltauskienė džiaugėsi, kad centro reikalingumą suprato ir jo steigimą parėmė Panevėžio apskrities viršininkas Tomas Josas. Savivaldybės irgi nusiteikusios geranoriškai, tad belieka tiktai pradėti dirbti.


Bendruomenės socialinių paslaugų centras "Vilkpėdė"
     Vilnius, Žemaitės g. 21
     Tel.: (8-22) 31 06 33.

Panevėžio apskrities aklųjų ir silpnaregių socialinio ugdymo centras
     Panevėžys, Staniūnų g. 66
     Tel.: (8-25) 57 20 74.
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]