PARODOS


Antanas MONKEVIČIUS

KNYGŲ MUGĖJE


Lietuvos aklųjų bibliotekos stendasTarptautinė Baltijos knygų mugė - jau trečioji, tačiau Lietuvoje ji surengta pirmą kartą. Baltijos knygų mugėje dalyvavo 140 leidyklų ir prekiautojų, iš jų devyniasdešimt - Lietuvos atstovai. Iš vienuolikos užsienio šalių atvažiavo pusšimtis leidėjų. Vien Frankfurto knygų mugės stende pristoma 170 Vokietijos leidyklų. Knygų mugės pasisekimas pranoko visus rengėjų lūkesčius: pirmąją dieną mugėje ir tuo pačiu metu veikusioje parodoje "Reklama ir poligrafija" apsilankė 7 tūkstančiai žmonių, antrąją - beveik 10 tūkstančių. Paskutinę mugės dieną - šeštadienį - buvo laukiama apie 13 tūkstančių lankytojų.
     Trečioji tarptautinė Baltijos šalių knygų mugė veikė "Litexpo" parodų rūmuose vasario 18-20 dienomis. Joje dalyvavo ir Lietuvos aklųjų biblioteka bei neregys leidėjas, "Eldijos" leidyklos savininkas Juozas Marcinkus.
     Lietuvos aklųjų bibliotekai knygų mugėje pasiūlė dalyvauti bendros Rusijos-Olandijos leidyklos TEV prezidentas E.Žalnys, vienas iš knygų mugės organizatorių. Anot Bibliotekos direktorės Jadvygos Kuolienės: "Su E.Žalniu mes pažįstami jau nebe pirmi metai. TEV leidyklos prezidentas domėjosi mūsų bibliotekoje įgarsintomis knygomis. Jo prašymu bibliotekos darbuotojai aprūpina įgarsintomis knygomis jo neregį dėdę, gyvenantį Autralijoje. Prieš mugę E.Žalnys paskambino ir patarė dalyvauti. Jo manymu, dėl bibliotekos prestižo, autoriteto, reklamos tai būtina". Po šio telefoninio pokalbio bibliotekos darbuotojai pradėjo teirautis dėl dalyvavimo. Bibliotekos direktorės pavaduotojo mokslo reikalams J.Bazio teigimu: "Mes ilgai negalėjome apsispręsti. Vis dėlto reikėjo mokėti nemažus pinigus". Už stendą ir vietą - 600 litų ir už įtraukimą į mugės katalogą - dar 300. Bibliotekai tai nemažos lėšos. Pasirodo, mugėje dalyvavo tik dvi bibliotekos: be mūsų, dar ir M.Mažvydo biblioteka.
     Mugėje Aklųjų bibliotekos stendas įsikūrė labai patogioje vietoje. Biblioteka čia prisistatė ir kaip leidėja. Įėjus į knygų salę iškart krito į akis Leidėjų asociacijos stendas, kurio subnuomininke ir buvo Lietuvos aklųjų biblioteka. Šalia mūsų stendo įsikūrė M.Mažvydo bibliotekos darbuotojai. Tiesa, vietos nebuvo daug, vos pusantro kvadratinio metro. Netoliese glaudėsi ir privati Juozo Marcinkaus leidykla "Eldija".
     Mugės lankytojai, sustoję prie Lietuvos aklųjų bibliotekos stendelio, galėjo susipažinti su neregių knygomis, leidiniais. Ekspozicija susidėjo iš trijų dalių: pirmoje lentynėlėje buvo 1998 metais išleistos garsinės knygos. Antroje lentynėlėje - knygos, išleistos Brailio raštu. Čia regintieji parodos lankytojai pamatė ir A.Mickevičiaus Sonetus, spalvingas J.Pipirienės knygeles vaikams. Dėl vietos stokos buvo demonstruojamos tik šešios Brailio raštu išleistos knygos. Trečioje lentynėlėje buvo Lietuvos aklųjų bibliotekos leidiniai. Čia mugės lankytojas galėjo išvysti Valdo Sušinsko poezijos knygelę "Vidurvasario negarsi šviesa", Broniaus Kondrato "Tarp minties ir akmens", taip pat garsinių bei Brailio 1997 metų knygų katalogus, bibliotekoje vykusios konferencijos medžiagą. Nemokamai buvo dalinamas apie biblioteką bukletukas, kalendoriukai.
     J. Kuolienė džiaugiasi: "Lankytojų sulaukėme tikrai daug. Mūsų ekspozicija įsikūrusi pačiame centre. Dar todėl pasisekė, kad šalia buvo M.Mažvydo biblioteka. Ja besidomintys ir į mūsų stendą užmesdavo akį. Ypač daug žmonių domėjosi garsinėmis knygomis. Mes buvome nusivežę magnetofoną ir leidome klausytis įgarsintų knygų. Netgi buvo norinčių jų nusipirkti. Mugės metu pardavinėjome ir knygas. Šiek tiek pardavėme T.Sakalausko knygų apie B.Grincevičiūtę, V.V.Toločkos "Gudobelei žydint". Manau, mūsų dalyvavimas trečiojoje tarptautinėje Baltijos knygų mugėje buvo labai naudingas. Tai tikrai gera reklama. Apie Aklųjų biblioteką sužinojo labai daug žmonių. Ši mugė buvo gausiai lankoma. Ypač daug lankytojų sulaukėme paskutinę dieną. Šeštadienį tiesiog buvo sunku praeiti, tiek daug žmonių". J.Bazys juokaudamas pasiskundė: "Nuo žmonių mirgėjimo net akys įskaudo".
     Šalia Aklųjų bibliotekos stendo buvo įsikūręs kuklus stendelis - neregio leidėjo Juozo Marcinkaus individuali leidykla "Eldija". Iš Klaipėdos neregys leidėjas į knygų mugę atvyko netuščiomis. J.Marcinkaus leidžiamos knygos niekuo nesiskyrė nuo kitų leidyklų leidinių, o kai kurias netgi pranoko. Trečiajai tarptautinei Baltijos knygų mugei J.Marcinkus paruošė knygą - Povilo Sigito Krivicko "Per metrą nuo mėnulio". Tai politiko, apžvalgininko penktasis publicistikos rinkinys, kurio geografija - nuo Taškento iki Niujorko. Taip pat knygų mylėtojai čia galėjo pamatyti bei nusipirkti ir kitokių knygų.
    
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]