KAI YRA PINIGŲ


Henrikas STUKAS

APIE RADIJO IMTUVUS IR KITKĄ


Tik ką prasidėjo 1999 metai. Sulaukę Naujųjų tikimės kažko naujo, gero ir gražaus. Naujieji metai - tai laikas atsinaujinti. "Mūsų žodis" taip pat stengiasi kiekvienais metais jaunėti, nepaisydamas brandaus amžiaus. Šį kartą jis savo skaitytojus nudžiugins senu ir kartu nauju skyreliu. Nuolatiniai "Mūsų žodžio" gerbėjai vis primena praktinių patarimų skyrelį. Sulaukta nemažai pageidavimų jį prikelti iš užmaršties. Naujasis skyrelis vadinasi "Kai yra pinigų". Šis pavadinimas, aišku, gal kai kam pasirodys įžeidžiantis - juk retas žmogus gali pasigirti atliekamu litu. Redakcija, tai suprasdama, nutarė padėti taupyti tuos sunkiai uždirbtus ar gautus pinigus. Šiame skyrelyje pasakosime apie reikiamo daikto pasirinkimą iš prekių gausos. Pavyzdžiui, atėjęs į parduotuvę nusipirkti radijo imtuvo ar paprasčiausio aliejaus butelio, apstulbsti nuo prekių įvairovės. Jų labai daug, ir nematančiajam ar silpnaregiui tokioje "jūroje" lengva nuskęsti. Dabar pirkdamas gali nusipirkti ir ne visai kokybišką prekę. Išsirinkti kokybišką prekę padės "Mūsų žodžio" kalbinami prekių žinovai.

* * *

     Pirmoji tema pasirinkta neatsitiktinai. Jeigu reginčiajam langas į pasaulį yra spauda ir televizija, tai neregiui - radijo imtuvas. Be jo aklasis nežengia nė žingsnio. Su šiuo daiktu praleidžiama didesnė laisvalaikio dalis. Anksčiau radijo imtuvų pasirinkimas buvo nedidelis. Visi puikiai žinojome ir klausėmės "Alpinistų", "Selgų", "Vefų". Dabar gi nuėjus į parduotuvę akys raibte raibsta nuo įvairiausių radijo imtuvų. Šiuose painiuose technikos labirintuose padės susigaudyti vienos "Technocentro" parduotuvės komercinis direktorius Michailas Nikitenko. Tai jis užsako užsienio firmų radijo imtuvus.
Iliustracijoje radijo imtuvas     "Šiuo metu vien radijo imtuvai nėra populiarūs. Daugelis pirkėjų ieško magnetolų. Pavyzdžiui, radijas su magnetofonu, radijas ir su kompaktinių plokštelių grotuvu. Kodėl taip yra? Paprastų radijų ir radijų su grotuvais kainos yra apyvienodės. Atėjus į radijo technikos parduotuvę, joje apsidairius, nesurasime seniai pamėgtų "Vefų". Čia prekiaujama pasaulyje garsių firmų - "Sony", "Panasonic", "Philips", "Samsung", "Pionier", "Aiva", "LG" - radijo imtuvais. Pasirinkimas labai didelis. Viskas priklauso nuo pirkėjo skonio ir piniginės storio. Čia randame ir mažytį - vizitinės kortelės dydžio - imtuvėlį ir prabangų stacionarinį radijo imtuvą."
    
Apie radijų imtuvų rūšis ir dažnius
     Yra dvi radijo imtuvų rūšys: vieni - tai gerai žinomi nekombinuoti radijo imtuvai: mobilūs ir kambariniai. Iš pradžių aptarsime mobilius radijo imtuvus. Radijo imtuvų kainos nemažos. Dabar toks daiktas - prabangos dalykas. Nors ir tais, sovietiniais, laikais "Vefas" kainuodavo apie 100 rublių. Dabartinė gero mobilaus imtuvo kaina - maždaug 400 litų. Radijo imtuvo kaina priklauso nuo daugelio dalykų: firmos, dizaino, galingumo, valdymo, modifikacijos, medžiagų ir t.t. Štai "Panasonic" firma garsėja tokiais radijo imtuvais kaip RF-3700, RF-3500, RF-544, RF-B11.
     Radijo imtuvai veikia FM/LW/MW/SW bangų dažniu. Dabartinis FM veikia nuo 88 iki 108 MHz dažniu. Senieji imtuvai turėjo nuo 66 iki 108 MHz bangų veikimo ruožą. Vadinas, FM ruožas dabartiniais imtuvais yra siauresnis. Radijuose imtuvuose įmontuotas 10 centimetrų garsiakalbis, o veikia jis ir naudojant elementus, ir įjungus į elektros tinklą.
     Kombinuotas radijo imtuvas. Jų įvairovė tikrai stulbinanti. Štai nedideli imtuvėliai su laikrodžiais. Dydis kuo įvairiausias - nuo mobilių iki kambarinių. Radijai-laikrodžiai yra kelių rūšių: namams, svetainei, virtuvei, biurui, ligoninei. Tokį imtuvą galima užprogramuoti ir jis rytais žadins. Imtuvus gamina ir "Sony", ir "Panasonic", ir kitos firmos. Tiesą pasakius, tokių imtuvų kokybė ne tokia ir gera, ypač garso, kadangi dedami maži garsiakalbiai. Tokį imtuvą galime nusipirkti už 100-130 litų. Kita rūšis - kombinuoti radijo imtuvai. Labiausiai paplitę - su ausinuku: būna su reversu (mechanizmas, keičiantis judesio kryptį priešinga) ir be jo. Čia įmontuotas triukšmo slopintuvas. Radijo stotys veikia FM ir AM bangų ruožuose. (FM - ultra trumpųjų ir AM - viduriniųjų bangų ruožai). Ypač toks daiktas praverčia ilsintis, iškylaujant. Kaina - nuo 80 iki 800 litų. Neseniai parduotuvėse pasirodė ir modernesnių ausinukų, pritaikytų ne kasetėms, o kompaktinėms plokštelėms. Kaina - apie 700 litų, todėl pirkėjų kol kas nėra daug. Didesnių imtuvų mėgėjai dažnai renkasi nešiojamas magnetolas. Tai kartu ir magnetofonas, ir radijo imtuvas. Jau gaminamos magnetolos su kompaktinių plokštelių grotuvu. Magnetolos yra galingesnės. Jose suieškome daugiau radijo stočių. Pigiausia magnetola kainuoja 89, brangiausia - 2 tūkstančius litų.
     Negaliu nepaminėti ir kitokios radijo technikos. Štai muzikiniuose centruose - tiek mobiliuosiuose, tiek nemobiliuosiuose - taip pat yra įmontuoti radijo imtuvai, kurių kokybė tikrai gera: yra randamos beveik visos Lietuvoje transliuojamos radijo stotys. Netrukdomi klausysitės ir užsienio radijo stočių. Muzikinių centrų valdymas įvairus: mygtukinis, svirtinis. Paskutinių modelių muzikos centrų valdymas - distancinis. Naudotis distancinio valdymo pultu nėra sudėtinga. Kiekvienas neregys be vargo išmoktų naudotis šiuo įrenginiu. Norintys nusipirkti muzikinį centrą turės mokėti nuo 700 iki 2500 litų. Dažniausiai stacionari technika susideda iš atskirų blokų: tiunerio, kompaktinių plokštelių grotuvo, stiprintuvo ir t.t. Tų dėžių gali būti aštuonios. Kartais radijo imtuvuose įmontuoti stiprintuvai, vadinami resiveriais.
    
Ar galima nebrangiai nusipirkti gerą radijo imtuvą?
     Michailo Nikitenkos nuomone: "Ne. Prekės kokybę sąlygoja kaina. Nusipirkus pigų daiktą, nereikia tikėtis gero, tobulo garso, daug radijo stočių. Ieškantys auksinio vidurio jį gali surasti. Tarp žinomų pasaulinių firmų - konkurencija. Jų pagamintų radijo imtuvų kainos skiriasi. Brangiausios - "Sony". Gera kokybe ir patikimumu garsėja "Philips" produkcija. Neregiams patarčiau pirkti šios firmos prekes, nes kainos tikrai nedidelės. Manau, geriausius radijo imtuvus gamina "Sony". Jos prekės brangios, bet kokybiškos." "Sony" firma gamina radijo imtuvus, skirtus atskiroms žmonių grupėms: paaugliams, verslininkams, pagyvenusiems žmonėms. Yra radijo imtuvas, skirtas neregiams ir silpnaregiams, - tai CFMA-50, nedidelis, kompaktiškas imtuvas. Juo galima klausytis ne tik radijo stočių, bet ir televizijos laidų. Deja, kol kas šie imtuvai nesulaukė neregių dėmesio. Neregiams pritaikyto radijo imtuvo kaina - 440 litų.
    
Apie taisymą
     Ne paslaptis - radijo imtuvai genda. Nepasibaigus garantiniam laikui, radijo imtuvą galima grąžinti į parduotuvę. Ten jį sutaiso nemokamai. O ką daryti, kai radijo imtuvas sugenda pasibaigus garantijai? Meistrą galima pasikviesti telefonu. Deja, už atėjimą teks nemažai sumokėti ir kur garantija, kad kokybiškai suremontuos? Yra ir kitas kelias: galime radijo imtuvą nešti į taisyklą, bet į kokią? Šiuo metu parduotuvės, prekiaujančios radijo technika, turi taisyklas - yra paprastos taisyklos ir autoriniai servisai. Apie paprastas taisyklas visi žinome. Naujovė - autoriniai servisai. Autorinio serviso vardą suteikia radijo techniką gaminančios firmos. Čia imtuvai taisomi nemokamai. Pasibaigus garantijai, už taisymą tenka mokėti. Radijo imtuvas sutvarkomas per dešimt dienų.
    
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]